Σε σημαντική αύξηση του βασικού επιτοκίου της, κατά τρεις μονάδες, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υπό τη σκιά της κατάρρευσης της λίρας και των μεγάλων ανησυχιών για τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 16,5%, έναντι 13,5% που ήταν έως σήμερα.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ήλθε λίγες ώρες αφότου η συναλλαγματική αξία του τουρκικού νομίσματος έπεσε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ήτοι 4,92 λίρες ανά δολάριο. Μετά την αύξηση του επιτοκίου η αξία της λίρας ανέκαμψε απότομα, και λίγο μετά τις 20:10 το βράδυ βρίσκεται στα 4,61 προς το δολάριο.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για την σταθερότητα των τιμών, τόνισε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. Επισήμανε πως η «σφιχτή» νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί «αποφασιστικά» έως ότου διαπιστωθεί «σημαντική βελτίωση» στις προοπτικές του πληθωρισμού, ο οποίος μετρήθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οίκοι αξιολόγησης έχουν καλέσει την Τουρκία να αυξήσει το ταχύτερο δυνατό τα επιτόκιά της, προειδοποιώντας για υπερθέρμανση της οικονομίας και για επακόλουθη «απότομη προσγείωση».

Σινιάλο στις αγορές πως η Τουρκία προτίθεται να λάβει μέτρα έστειλε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, λέγοντας πως η κεντρική τράπεζα έχει την αμέριστη στήριξή του για να πράξει «ό,τι είναι απαραίτητο» ώστε να διακόψει την πτώση της λίρας και να πετύχει σταθερότητα τιμών.

 

Facebook Comments