Ήταν εντυπωσιακή η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση των προεδρικών εκλογών. Σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο αξιών και άνοδο στα ομόλογα. Η Ελλάς τραβάει και πάλι τα βλέμματα ενώ όλος ο πολιτικός και οικονομικός τύπος σε διεθνές επίπεδο ασχολείται μαζί της.

Μάλιστα, τα 2ετή ομόλογα έδιναν υψηλότερα επιτόκια από τα 10ετή το οποίο βέβαια είναι παράδοξο σε μια εύρωστη οικονομία. Αλλά, οι αγορές τιμολογούν τον πολιτικό κίνδυνο και τέτοιου τύπου κίνδυνοι εμπεριέχουν πάντα υπερβολές. Δηλαδή, αναβιώνει το σενάριο του Grexit όπως έγραψαν οι New York Times και αυτό λόγω της προεκλογικής αδιαλλαξίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα Ευρωπαικά θέματα έχουν πολλές διαφορετικές αναγνώσεις.

Για παράδειγμα, αρθρογράφος των Financial Times έγραψε ότι δεν υπάρχει πλέον συστημικός κίνδυνος στην Ευρώπη, με άλλα λόγια η σταθερότητα του Ευρώ δεν κινδυνεύει από μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας απ’ τη νομισματική ένωση. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει ανησυχητική δυναμική και συνολικά ο Ευρωπαϊκός νότος είναι σε κακή κατάσταση. Το μέγεθος της Ιταλίας είναι τέτοιο που απαιτεί συνεχή έλεγχο και σταθερότητα στην Ευρωζώνη, διότι δε μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί.

Αντίθετα, το μέγεθος της Ελληνικής οικονομίας την καθιστά λύση και πρόβλημα μαζί για τα Ευρωπαϊκά επιτελεία. Υπό κανονικές συνθήκες, κανένας φιλοευρωπαίος ηγέτης δε θα έπαιρνε το ρίσκο μιας Ελληνικής εξόδου. Επομένως, η πολιτική σταθερότητα θα έπρεπε να είναι σημείο σύγκλισης για όλους, ακόμη και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος χειρισμούς στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Όσον αφορά, το οικονομικό, σίγουρα, θα βόλευε να πάρει τα ηνία όταν θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση για τον προυπολογισμό του 2015. Ενώ, ακόμη και στο θέμα του προσώπου έχασε την ευκαιρία να εκλέξει με συντριπτική πλειοψηφία έναν αριστερό πρόεδρο, το οποίο σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας περιόδου. Η ομαλή μετάβαση θα ήταν δείγμα ενός ώριμου πολιτικού συστήματος, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και κάθε μείζονα αντιπολίτευση ξέρει ότι δε μπορεί να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα αλλά έχει χώρο για πολιτική μανούβρα όταν παραλάβει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ενοσώ η οικονομία δείχνει σταθερά σημάδια ανάκαμψης.

Εκτός από το παιχνίδι εντυπώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να ωφεληθεί από τον προεκλογικό παροξυσμό ενώ και τα αξιόλογα στέλεχη που έχει στους κόλπους του ξέρουν ότι η μονομερής διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή ακόμη και αν είχε αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή, πόσω μάλλον στην περίπτωση της συγκυβέρνησης. Εντωμεταξύ, ο ίδιος ο κόσμος, το εκλογικό σώμα το οποίο θέλει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, θέλει καινούργια πρόσωπα και πολιτικές που απορρίπτουν τη λιτότητα ως λύση, ζητά εκλογή του ΠτΔ από την παρούσα βουλή. Είναι σαφές, αγαπητοί φίλοι, ότι το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δε διαβάζει με τα σωστά γυαλιά τα σημάδια των καιρών. Πολλές φορές το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποδέχεσαι τα γεγονότα ως έχουν, λαϊκή δυσαρέσκεια πρέπει να προκαλεί μονάχα η κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται τα κουκιά για τον ΠτΔ να βγουν. Η πίεση από τον κόσμο αλλά και οι αντιδράσεις των αγορών θα αναγκάσουν τους ανεξάρτητους να ψηφίσουν αρχικά παρών και μετά υπέρ. Μέχρι και διαρροές από τα κόμματα που έχουν πάρει σαφή θέση κατά της εκλογής προέδρου, θα επιβάλλει η κοινή γνώμη. Σε αυτή την περίπτωση, όπως καταλαβαίνετε, θα έχουμε μία απόλυτα επιτυχήμενη τακτική του πρωθυπουργού απέναντι στον τακτικισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για φυγή της κυβέρνησης, πολλοί θα μιλούν για επιτυχή διαπράγματευση και για ορίζοντα εκλογών το 2016.

Facebook Comments