Είμαι 2η γενιά ασφαλιστικός πράκτορας, από το 1965 το γραφείο μας, από τα πρώτα ασφαλιστικά πρακτορεία της χώρας. Το γραφείο μας έχει περάσει πολιτικές αναταράξεις, χούντες, μεταπολίτευση, ΕΟΚ, ΕΕ, από όλα. Χειρότερη περίοδος από αυτή που διανύουμε για την «ελεύθερη οικονομία» δεν υπήρξε ποτέ.
 
Από την δεκαετία του ‘70, υπήρχε ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη και μάλιστα της πραγματικής οικονομίας, δομική, σταθερή, βιώσιμη, παρά το ξεχαρβαλωμένο και ανοργάνωτο κράτος.
 
Χορηγήσεις φουλ από τις 2-3 τράπεζες της εποχής, άνοιγαν νέα «φουγάρα» κάθε μήνα και όλοι έπαιρναν καράβια. Φθηνό χρήμα, φτώχεια μεν αλλά με καλούς μισθούς και παραγωγή και εξαγωγές φουλ.
 
Ο κάθε Έλληνας χρώσταγε μόνο 2 μισθούς, ως αναλογία του για το χρέος της χώρας και πλήρωνε άνετα τις υποχρεώσεις και τους λογαριασμούς του, χωρίς δάνεια.
 
Κάθε Έλληνας που ήταν ικανός και δραστήριος σε κάτι, είχε την δυνατότητα να ξεχωρίσει, είτε «επιχειρώντας», είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ως στέλεχος σε πολυεθνικές ακόμη.
 
Η μετέπειτα πορεία της χώρας, γνωστή πλέον, έχουν γίνει πολλές αναλύσεις και για τον κρατισμό επί Ανδρέα και για τον ιδιωτικό δανεισμό επί Σημίτη και την είσοδο στο ευρώ και την μνημονιακή εποχή του Γιώργου Παπανδρέου.
 
Αυτός ο οικονομικός μαρασμός που βιώνουμε καθημερινά, τον επιχειρηματικό στραγγαλισμό, τα παράλογα κόστη και ανυπέρβλητα έξοδα, είναι άνευ προηγούμενου. Θεωρώ ότι ζούμε έναν φιλελεύθερο τύπο οικονομίας κομμουνιστικού όμως καθεστώτος, με εναγκαλισμό προστατών. Βλέπουμε κάποια σημάδια πλέον οικονομικής σταθεροποίησης και δεικτών οικονομίας του γενικού κράτους. Είναι βέβαια και ο δεκαετής κύκλος της οικονομίας που κάποια στιγμή έρχεται στα ίσια του αναγκαστικά.
 
Ως στατιστικολόγος, γνωρίζω πολύ καλά, ότι όταν οι δείκτες ευημερούν κάποια επιχείρηση κλείνει. Είναι σαν τα βραβεία επιχειρηματικότητας που τα παίρνουν αυτοί που θα μπουν φυλακή μετά από 10 χρόνια.
 
Ως ασφαλιστής του πεζοδρομίου, δεν βλέπω καμία ανάκαμψη, ούτε καμία ζωηράδα. Δεν βλέπω επενδύσεις σε παραγωγή. Μια σταθεροποίηση βλέπω, μια επιλεκτική ανάκαμψη βλέπω σε ακίνητα και αρκετές παράνομες δραστηριότητες.
 
Βλέπω πολύ μαύρο χρήμα, περισσότερο και από πριν γιατί πλέον δεν υπάρχει νόμιμο και φθηνό χρήμα.
Θα υπάρξει έξυπνο χρήμα, θα υπάρξει ανάπτυξη δεικτών, θα υπάρξουν και επιχειρήσεις, μεγάλες κυρίως, που θα μεγαλουργήσουν.
 
Κατά τα άλλα, δεν βλέπω καμία ανάκαμψη στην μεσαία τάξη, σε ελεύθερους επαγγελματίες και οικογενειακές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και δεν βλέπω παραγωγή.
 
Βλέπω κομμουνιστικό φορολογικό περιβάλλον με φιλελεύθερες πινελιές για μεγάλο επιχειρηματίες μόνο και πολυεθνικές.
 
Άρα, αργεί ακόμη η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Υπομονή

Facebook Comments