Το… βουνό των πλεονασμάτων που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση ότι θα πετύχει η Ελλάδα, με βάση το Μεσοπρόθεσμο του 2019 – 2022, που αγγίζει τα 8 δις. ευρώ, ουσιαστικά… ακυρώνει την ανάγκη για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ δείχνει προς τους δανειστές ότι μία χαρά μπορεί η Ελλάδα να τα βγάλει πέρα με την λιτότητα και την ενισχυμένη εποπτεία, αφού τα δημοσιονομικά της σε καμία περίπτωση δεν πιέζονται, αντίθετα ανθούν!

Πιο αναλυτικά, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), ο δημοσιονομικός χώρος, δηλαδή η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, θα φτάσει τα 111 εκατ. ευρώ το 2018, τα 866 εκατ. ευρώ το 2019, το 1,287 δισ. ευρώ το 2020, τα 2,112 δισ. ευρώ το 2021 και τα 3,582 δισ. ευρώ το 2022, με το πλεόνασμα μάλιστα το 2022 να εκτινάσσεται στο 5,19% του ΑΕΠ με την υπόσχεση των φοροελαφρύνσεων.  Με λίγα λόγια, η Ελλάδα θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που θα κατορθώσει να διατηρήσει  πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 3% του ΑΕΠ για επτά συνεχόμενα χρόνια, χωρίς μάλιστα να υπάρξει η παραμικρή δημοσιονομική κόπωση ενώ έρχονται μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου και οι επενδύσεις παραμένουν στον πάτο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις 700 εκατ., ευρώ το 2019 και 1,3 δισ. ευρώ το 2020, μετά την εφαρμογή της μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου βεβαίως βεβαίως. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε συνέχεια σε συνέντευξή του στο «Έθνος» την Κυριακή λέγοντας πως πέραν των 700 εκατ. τα οποία θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις και τα επόμενα χρόνια, ο οποίος μάλιστα θα διευρύνεται κάθε χρόνο». Ο κ. Χουλιαράκης συνέχισε αυτήν την… ρητορική και εξήγησε ότι «το υπερπλεόνασμα του 2019 θα πάει 100% σε φοροελαφρύνσεις για το έτος 2020, το 2020 το 75% του υπερπλεονάσματος θα διοχετευτεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις και το 25% σε παροχές, ενώ από το 2021 και μετά η κατανομή ελαφρύνσεων και παροχών θα είναι 50-50%.

Και όσο για την ανάπτυξη; Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί προτεραιότητα, την στιγμή που άλλα κράτη όταν βγήκαν από το πρόγραμμα είδαν την οικονομία τους να εκτοξεύεται σαν ελατήριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένος από την αφαίμαξη των Ελλήνων φορολογούμενων και την οικονομική στασιμότητα. Έτσι, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος διαμορφώνονται στο 2% (από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός), το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, το 2020 στο 2,3%, το 2021 σο2,1% και το 2022 στο 1,8%, όταν κανονικά οι ρυθμοί θα έπρεπε να κινούνται στο 4% για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για επιστροφή στην κανονικότητα.

Πάντως, όλες αυτές οι υποσχέσεις-μαμούθ για παροχές και μειώσεις φόρων προσεχώς, προσφέρουν ένα γλυκαντικό και μία ισχυρή… δικαιολογία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την νέα λιτότητα που επιβάλλεται σε συντάξεις-αφορολόγητο. Ακριβώς όπως είχαν πεισθεί πριν από έναν χρόνο ότι οι νέες αυτές περικοπές του 2019 και του 2020 θα γίνουν μόνον εάν δοθεί ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Φυσικά, όσο και αν απογοητευτήκαν από την… προσγείωση του Τσακαλώτου ο οποίος (για να τον ακούσουν και οι δανειστές) έβαλε φρένο στα όποια σενάρια σχετικά με το περιθώριο να μην προχωρήσει η μείωση των συντάξεων από 1/1/2019, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πουν και πάλι ναι σε όλα και θα ψηφίσουν «Δεν είναι αυτό το σημερινό θέμα, δεν είναι τώρα η ώρα να ανοίξει αυτή τη συζήτηση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών σε όποιους αναρωτήθηκαν αν μπορεί η κυβέρνηση να γλιτώσει το νέο τσεκούρι στις συντάξεις προφανώς γιατί αυτό το σενάριο έχει καλλιεργηθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και έχει βγει και προς τα έξω, ωστόσο ο Τσακαλώτος εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup του Ιουνίου δεν θέλει να δώσει την παραμικρή αιτία για νέους τριγμούς με τους δανειστές πριν έχει στα χέρια του το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Παρά τις εξαγγελίες όμως περί φοροελαφρύνσεων ο Τσακαλώτος είπε ότι το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων θα λάβουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ ακόμη και στις λαϊκές συνοικίες, δηλαδή περίπου 950.000 ιδιοκτήτες,  67% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 4,25 εκατ ιδιοκτήτες, δεν θα δουν καμία μεταβολή στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και το 18% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 1,15 εκατ, ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ο «άδικος και παράλογος φόρος» δηλαδή, η προεκλογική σημαία του Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 όπου δεσμευόταν για κατάργησή του, αντί να περιορίζεται, μονιμοποιείται και… αβγατίζει. Α ρε εκλογές που τους χρειάζονται!

Facebook Comments