Ο υπουργός Οικονομικών της νέας ιταλικής κυβέρνησης Φαμπρίτσιο Σακομάνι σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες καθώς και να μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας, σύμφωνα με συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Ο κ. Σακομάνι δήλωσε ότι θέλει να «αναδιαρθρώσει τον κρατικό προϋπολογισμό» για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και ότι θα προχωρήσει στη μείωση ορισμένων μη παραγωγικών δημοσίων δαπανών, για να εξοικονομήσει τους αναγκαίους πόρους για τη μείωση των φόρων.

Η εμπιστοσύνη που θα προκληθεί από τα μέτρα αυτά, θα μπορούσε να οδηγήσει στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, δήλωσε ο τεχνοκράτης υπουργός. Η διαφορά της απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου από την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού, θα μπορούσε να μειωθεί στο 1% ή και λιγότερο από το τρέχον επίπεδο που είναι σχεδόν 3%, δήλωσε ο Σακομάνι.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη για να γίνει η επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, θα προτείνει μία «συμφωνία» μεταξύ των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για να ενισχυθούν ο δανεισμός, οι επενδύσεις και η κατανάλωση.

Ο κ. Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα πέσει αν ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δεν δεσμευθεί με τις προγραμματικές δηλώσεις του να καταργήσει γρήγορα τον αντιδημοφιλή φόρο ακινήτων και να επιστρέψει τα ποσά που καταβλήθηκαν πέρυσι από τους πολίτες για τον φόρο αυτό. «Αν ο πρωθυπουργός δεν προχωρήσει σε αυτήν ακριβώς τη δέσμευση, δεν θα του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο κ. Μπρουνέτα στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Ο κ. Μπρουνέτα, ο οποίος ήταν και ο ίδιος υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ότι —κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης— ο Λέτα «έδωσε το λόγο του» για την κατάργηση και επιστροφή του φόρου, κάτι όμως που θα προκαλούσε μία «μαύρη τρύπα» 8 δισεκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Facebook Comments