Υπό τον τίτλο «Νέο χρηματικό δώρο για τους Έλληνες» η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρεται στην προωθούμενη -κατά τις πληροφορίες της- λύση-πακέτο για την Ελλάδα που αναμένεται να επισφραγιστεί στο επικείμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Όπως επισημαίνει η λαϊκή εφημερίδα, «η Ελλάδα θα λάβει εκτεταμένη οικονομική βοήθεια και για το διάστημα μετά τη λήξη του τρίτου πακέτου διάσωσης: μια χρηματοδοτική ένεση περίπου 15 δις ευρώ (απόθεμα από το πρόγραμμα του ESM που εκπνέει) θα βοηθήσει την Αθήνα προκειμένου να μην περιέλθει πάλι σε οικονομικές δυσκολίες».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Bild, την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν «εκτεταμένα μέτρα» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες: τριετή τουλάχιστον επιμήκυνση των δανείων του EFSF, μείωση των επιτοκίων των προαναφερθέντων δανείων καθώς και επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ελληνικά ομόλογα ύψους 5 δις ευρώ.

Ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία

Σε αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση θα μπει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων και να αποτραπεί ο κίνδυνος ακύρωσής τους. Αυτό αναφέρεται σύμφωνα με την Bild σε εμπιστευτικό έγγραφο των υπουργών Οικονομικών και είναι αποτέλεσμα «γερμανικών πιέσεων».

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις», σχολίασε καυστικά προς την Bild η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο όπως αναφέρουν ευρωπαϊκοί κύκλοι, η «ενισχυμένη εποπτεία» δεν προβλέπει οποιασδήποτε μορφής κυρώσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τα εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλείται η Bild, «το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ούτε με ένα σεντ». Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η συμμετοχή του Ταμείου ήταν βασική υπόσχεση της γερμανικής κυβέρνησης και ο όρος που είχε θέσει το 2015 η Bundestag για να συναινέσει στο τρίτο μνημόνιο.

Facebook Comments