Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική

MarketNews

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υιοθέτησε σήμερα τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της που περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας με στόχο τον περιορισμό των κρατικών δαπανών κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της επόμενης διετίας.

Το κείμενο, που τιτλοφορείται «Έγγραφο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-17» υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, το έγγραφο αυτό θα παρουσιαστεί εντός της ημέρας στο κοινοβούλιο. Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν.

Η έγκριση της δημοσιονομικής στρατηγικής ήταν κρίσιμης σημασίας για τη Λισαβόνα, καθώς η χώρα αναμένει ακόμη την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 2 δισ. ευρώ, από την τρόικα.

Στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται επίσης να διευκρινίζονται τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος και θα είναι ισοδύναμα με εκείνα που ακυρώθηκαν στις αρχές του μήνα, κατόπιν απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά ορισμένα μέτρα, ιδίως αυτά που προέβλεπαν τη μείωση των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, με την οποία η κυβέρνηση στόχευε να εξοικονομήσει το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» έχουν ήδη προταθεί περικοπές στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων και στις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλιση.