Σφαγή στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση - μειώσεις έως €438

Ελεύθερος Τύπος

Σφαγή στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση - μειώσεις έως €438, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σφαγή στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στην τρόικα και αποκαλύφθηκαν (εν μέρει) χθες, με μειώσεις που φτάνουν ως και τα 438 ευρώ, από τις πληρωμές του Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή με την πρώτη σύνταξη του 2019.

Η ίδια (και μόνον) διαρρέει χωρίς καμία επίσημη θέση και τεκμηρίωση ότι μπορεί αυτές οι αιματηρές μειώσεις να πάρουν κάποια αναβολή γενικώς και αορίστως, γνωρίζοντας βέβαια ότι τις έχει ψηφίσει!

Ακόμη και έτσι, όμως, το λέει χωρίς να έχει τίποτε χειροπιαστό καθώς, όπως καλά γνωρίζει, η τρόικα δεν συζητά αναβολή του μέτρου που είναι ένας από τους τρεις πυλώνες (σ.σ.: οι άλλοι δύο είναι η μείωση αφορολογήτου και οι μεταρρυθμίσεις-ιδιωτικοποιήσεις) του διακανονισμού που της έδωσαν για την επιμήκυνση (όχι ρύθμιση) του χρέους για μια δεκαετία από το 2023 ως το 2032.

Αλλαγή ισορροπιών

Ο λογαριασμός των συντάξεων είναι βαρύτατος. Πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, από κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν ότι αν δεχτούν κάτι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, αυτό θα είναι ίσως να μην εφαρμοστούν ή να μετριαστούν οι μειώσεις στις συντάξεις των 700 ευρώ και κάτω.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι αυτό και τίποτε άλλο. Υπό τον όρο όμως ότι για τα ποσά άνω των 700 ευρώ οι μειώσεις θα γίνουν και ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερες ώστε να «ισοφαριστεί» η όποια απώλεια στόχου από τη μερική ή εν όλω απαλλαγή των χαμηλότερων συντάξεων από το λεπίδι που ψήφισε δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ, μία το 2017 με το νόμο 4472 και μία τώρα με την επιμήκυνση δανείων και δόσεων εξόφλησης χρέους.

Μέχρι να φανεί αν μπορεί να υπάρξει μια κάποια ελάφρυνση των περικοπών, τα στοιχεία (που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα για τις συντάξεις) δείχνουν σφαγή από 1ης/1/2019.

Δεν πληρώνω

Μέρος των στοιχείων αυτών που κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από την κυβέρνηση έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στη διάρκεια του συνεδρίου τους.

Η Ομοσπονδία τους (ΠΟΠΟΚΠ) βρήκε και δημοσίευσε πού πάνε οι νέες συντάξεις και πόσο μειώνονται οι παλιές.

Παράλληλα, ήρθαν στο φως και στοιχεία για το πόσα χρωστά η κυβέρνηση και σε ποιους από μη έκδοση οριστικών συντάξεων, από καθυστερήσεις στην πληρωμή εφάπαξ, αλλά και από αναδρομικά παράνομων μειώσεων σε κύριες συντάξεις.

Στην πράξη πρόκειται για «στέρηση συντάξεων» και «δεν πληρώνω» από τον ΣΥΡΙΖΑ σε φτωχά, μεσαία αλλά και πιο εύπορα νοικοκυριά, τα οποία περιμένουν να πάρουν πίσω τους κόπους μιας ζωής πάνω από 3 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από διαπρύσιος κήρυκας του «δεν πληρώνω» στους σταθμούς διοδίων, εφαρμόζει το ίδιο σύνθημα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους που πένονται κυριολεκτικά.