Βιώσαμε ένα δραματικό μήνα. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με γενναιότητα και ευθύνη τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Τι μπορεί όμως να σημαίνει η ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων για το Χρηματιστήριο;

Με βάση την νέα συμφωνία τηρούνται οι  βασικότερες υποσχέσεις της, και οι προτάσεις για το Δάνειο-Γέφυρα θα βρίσκονται σε αυτά τα πλαίσια με κάποιο μορατόριουμ σε ιδιωτικοποιήσεις και κάποια εργατικά.

Η νέα κυβέρνηση έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε να πετύχει ότι καλύτερο μπορούσε. Όμως έδωσε μια άνιση μάχη, με μοόνο ίσως σύμμαχο τις ΗΠΑ που , για δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους γύρισαν την πλάστιγα και υποχρέωσαν τους Γερμανούς σε συμφωνία. Η Γερμανική κυβέρνηση προώθησε την δική της ατζέντα, της ‘αυστηρής λιτότητας’ καθώς αυτή ευνοεί τις δικές της εταιρίες,  βαριάς κυρίως βιομηχανικής δραστηριότητας όπως τις γνωστές Ζημενς και Τίσεν-κρουπ, που ας σημειωθεί ότι ήταν ιστορικά οι χρηματοδότες του ναζιστικού κόμματος και ευθυνονται για την επεκτατική πολιτική που οδήγησε σε δυο πολέμους.

Όμως, οι ΗΠΑ και οι περισσότερες Ευρωπαικές χωρες εκπροσωπούν ένα διαφορετικό μίγμα συμφερόντων με ενδιαφέρον κυρίως την συνεπή πληρωμή του χρέους χωρίς απαραίτητα λιτότητα. Η υποχώρηση της κυβέρνησης, επομένως στην ‘γραμμή Μαζινό’ που ηταν η παραίτηση από διαγραφη χρέους, πολλαπλασίασε τους συμμάχους και επέτρεψε την ανατροπή των Γερμανικών σχεδίων.

Πράγματι, η νέα συμφωνία, αν και αυστηρή για την χώρα, εγκαταλείπει ουσιαστικα νέα μνημονιακα μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, αρχιζει να αντιμετωπίζει το ανθρωπιστικό (προγραμμα Θεσσαλονίκης) και, τέλος,  προσανατολίζεται στα μετρα που επρεπε να γινουν αλλα ποτε δεν εγιναν (Φοροαποφυγή, Διαφθορά, Λαθρεμπόριο, Γραφειοκρατια κλπ).

Τέλος η συμφωνία επιφέρει ‘μορατόριουμ’ σε εργατικό κόστος και ιδιωτικοποιήσεις, επιτρέποντας αυξήσεις μισθων αλλα σε σαφώς ελεγχόμενη βάση. Κατι πολύ διαφορετικό απο το ‘πνευμα’ του μνημονίου που οδηγούσε σε επιπλέον συνολική μείωση εργατικού κόστους 15% κατά το 2015-2016  και ομαδικές απολύσεις, κάτι που πλέον τίθενται ‘ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας’.

Αυτό απέχει από το να λεχθεί ότι η συμφωνία λύνει όλα τα προβλήματα. Η 4μηνη συμφωνία όπως υπογράφτηκε υποχρεώνει την κυβέρνηση να εκδόσει Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου για να καλύψουν ενδιάμεσα κενά. Αυτα δεν μπορούν να αγοραστούν απο εγχώριες τράπεζες σε αυτή τη φάση, καθώς απαγορεύεται το ELA (βάσει καταστατικού ΕΚΤ) να χρησιμοποιείται για αγορά κρατικού χρέους, επομένως θα αγοραστούν απο ξένες Τράπεζες. Θα έχουν επίσης υψηλότερο επιτόκιο, γιατί όσο περισσότερο δανειίζεσαι βραχυπρόθεσμα, τοσο υψηλότερο το επιτόκιο.Το χειρότερο, όταν τελειώσει αυτη η 4μηνη συμφωνία η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαφορες δόσεις μακροπρόθεσμων δανείων που ειναι υψηλές για τα χρηματοδοτικά δεδομένα της χώρας. Η πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ, αποκλείεται να φερει έξτρα 10 δις., αρα η κυβέρνηση  θα υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει/κουρέψει χρέος, να κηρύξει πτώχευση ή (το χειρότερο σενάριο) θα υποχρεωθεί να επιβάλλει  τεράστιους, δυσβάσταχτους φόρους, όπως  αφελώς εκανε η προηγούμενη κυβέρνηση , και θα πέσει.

Για να πετύχει άμεσα αναδιάρθρωση πρέπει να εκβιάσει πτώχευση, έξοδο απο ΕΥΡΩ ή και τα δύο. Είναι άγνωστο τι θα κάνει. Οτι είναι να γίνει θα γίνει ως τον Μαιο. Όμως, είναι δυνατόν να παικτεί ένα τόσο σκληρό ‘πόκερ’ διαπραγμετεύσεων, χωρίς χρηματιστηριακές αναταράξεις; Πιστεύουμε πως όχι.  Αρα, στο επόμενο διάστημα να περιμένουμε χρηματιστηριακές εξελίξεις , οι κίνδυνοι για τις αγορές δεν έχουν φύγει, αντίθετα τώρα αρχίζουν.  Από την άλλη πλευρά, οι δεσμεύσεις διατήρησης των ιδιωτικοποιήσεων και μορατοριουμ στα εργατικά αποτελούν μια θετική είδηση για την αγορά, ένα θετικό καταλύτη για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά το διεθνές χρηματιστηρικό κλίμα, ενω διατηρείται καλό, συνοδεύεται από αρνητικές μακροοικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Αγγλία αποφάσισε επιπόλαια να στειλει στρατό στην Ουκρανία, προμηνύοντας στρατιωτικη επέμβαση στο εσωτερικό χωρας μη-μελους του ΝΑΤΟ, που μαλιστα είναι σε χρεοκοπία, με ανυπολόγιστους γεωπολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα τα μακροοικονομικά  δεδομένα που εχουν ανακοινωθεί για χώρες Ασίας, όπως Ινδία και Χονγκ Κονγκ,  δείχνουν σημαντική υποχώρηση των ρυθμων αναπτυξης, προμηνύοντας επιστροφη σε παγκόσμια υφεση το 2016. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τις χρηματιστηριακές προοπτικές κατά το δευτερο εξάμηνο, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο κρίσεων σε ισοτιμίες και χρηματοοικονομικού ‘’ατυχήματος’’ περιφερειακων χωρών που μπορει να επηρεάσει μεγάλες αγορές στη συνέχεια. Οι ΗΠΑ, αντιθετα, ως τωρα παραμένουν ‘χρηματιστηριακή όαση’, ενώ προσφέρουν σε απόλυτη αξία εξαίρετες χρηματιστηριακές αποδόσεις αν ληφθεί υπόψιν η ισχυροποίηση του δολαρίου. Η συγκέντρωση κεφαλαίων στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί.

Συμπερασματικά η χώρα παρά τις εντυπώσεις, και την όποια ανάκαμψη λόγω της δέσμευσης της κυβέρνησης σε ιδιωτικοποιήσεις, ΕΥΡΩ και εργατικό, εισέρχεται σε περίοδο υψηλών χρηματιστηριακών κινδύνων. Από επενδυτικής απόψεως οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, δείχνουν ακόμη καλές, ομως αναμένουμε αυξημένη νευρικότητα με κίνδυνο σε περιφερειακές αγορές λογω χειροτέρευσης περιφερειακών οικονομιών. Η μόνη αγορά που αναμένεται να μείνει σχετικά, άν και όχι εντελώς,  θωρακισμένη είναι εκείνη των ΗΠΑ.

Facebook Comments