Η Τουρκία είναι όλο και πιο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ τη στιγμή που το σύνολο των αναδυόμενων αγορών είναι αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις όπως η άνοδος του δολαρίου και των αμερικάνικων επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο αυξήθηκε στα 5,89 δισ. δολάρια έναντι 5,45 δισ. τον Απρίλιο και 5,37 δισ. τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζα.

Η λίρα άνοιξε πτωτικά ωστόσο η πτώση επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση για έλλειμμα, υποχωρώντας πλέον στο 4,4742 έναντι του δολαρίου. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί κατά 2,7%, με τη μετοχή της Garanti Bank να δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις κατά 5% αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

Οι μεγαλύτερο πωλητές των τουρκικών μετοχών αυτή την εβδομάδα ήταν η Merrill Lynch η οποία “ξεφορτώθηκε” μετοχές αξίας 763,7 δισ. λιρών καθώς και η τουρκική Yatirim Finansman η οποία “τράβηξε” 205 εκατ. λίρες από το χρηματιστήριο. Το spread του 10ετούς τουρκικού ομολόγου σε δολάρια με ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο του 2028 έναντι του αμερικάνικου 10ετούς, διαμορφώνεται στο 4,4% , από 4% χθες και από 3,37% την ημέρα της έκδοσής του τον Απρίλιο.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments