Οι νουνεχείς και οι ψύχραιμοι ζητούν να μην μιλάμε για ευθύνες ενόσω τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν ακόμη νεκρούς ανθρώπους στα αποκαΐδια. Πιθανότατα έχουν δίκιο, αν και μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να μείνει χωρίς διερεύνηση. Οι υπεύθυνοι καλά θα κάνουν να το έχουν αυτό στο μυαλό τους. Δεν γίνεται να κλαίμε 80 και παραπάνω νεκρούς, δίχως η κοινωνία και η επίσημη πολιτεία να μην αναρωτηθούν αν υπήρξαν παραλείψεις και ολιγωρίες υπευθύνων. Αναφέρομαι και σε πολιτικές και σε διοικητικές ευθύνες.
 
Βεβαίως, ο κάθε υπεύθυνος σε τούτο τον τόπο νιώθει ότι έχει παραλάβει απ’ τους προηγούμενους μια άρρωστη και προβληματική κατάσταση, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι είναι ο τελευταίος μιας σειράς ανθρώπων των οποίων τις πράξεις κινδυνεύει να πληρώσει ο ίδιος, φταίγοντας λιγότερο απ’ όλους. Όμως αυτή είναι η φύση του κράτους και αυτή η μοίρα των δημοσίων λειτουργών. Αναλαμβάνοντας μια δουλειά στην οποία δεν τους υποχρέωσε κανείς να πάνε, αναλαμβάνουν την ευθύνη διαχείρισης του κρατικού κομματιού τους ολοκληρωτικά και όχι κατά περίπτωση ή μόνο για τον χρόνο που τους αφορά. 
 
Φυσικά, κάθε είδους ευθύνες θα αναζητηθούν αφού λήξει ο συναγερμός για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους. Επίσης, δεν είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν ειδικές και κολάσιμες ευθύνες. Η δικαιοσύνη θα το κρίνει αυτό, ως τότε μόνο ερωτηματικά μπορούν να διατυπώνονται. Να επίσης γίνει ξεκάθαρο ότι η διατύπωση ερωτημάτων είναι δικαίωμα της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης. Αυτή υπόγεια προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης να περιοριστεί η δημοσιογραφική κάλυψη σε τεχνικά ζητήματα και προσωπικές ιστορίες δίχως να επεκτείνεται σε άλλα πεδία, είναι απαράδεκτη και προφανώς δεν πρόκειται να περάσει. Τα αίτια και οι αφορμές της τραγωδίας θα ερευνηθούν.
 
Στο κάτω-κάτω της γραφής, αν αποδεχτούμε πως όσα μας συμβαίνουν κάθε φορά είναι το άθροισμα μιας μακροχρόνια λανθασμένης διαδικασίας, τότε δεν θα υπάρχει ποτέ κανένας υπεύθυνος για οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη τραγωδία. Αν αποδεχτούμε πως για όλα φταίνε όσοι πέρασαν από κάθε πόστο, τότε είναι σα να αποδεχόμαστε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα σημερινής διαχείρισης των πραγμάτων. Αυτό είναι και άτοπο και επικίνδυνο. Είναι σα να λέμε ότι κανένας επικεφαλής σήμερα δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για τίποτα. Και βέβαια, ούτε οι επόμενοι θα φέρουν, αλλά ούτε και οι προηγούμενοι έφερναν. Τρελό για σύγχρονο κράτος. Μη αποδεκτό για ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση.
 
Δίπλα στην απόδοση ευθυνών από επίσημα όργανα της πολιτείας και της δικαστικής εξουσίας, είναι επίσης καιρός να ξαναδούμε συνολικά το ζήτημα της πυρόσβεσης. Αν δεν το κάνουμε και τώρα με 80 νεκρούς να μας σπρώχνουν, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία, να βάλει χρονικό όριο στην ολοκλήρωση της δουλειάς της και να προχωρήσει αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις στην υλοποίηση των συμπερασμάτων της. Μόνο έτσι οι 80 άνθρωποι που κάηκαν δεν θα πάνε εντελώς χαμένοι.

Facebook Comments