Εντολή στους μηχανικούς που κάνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές να ελέγξουν στις πολεοδομίες τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων απο την παραλία έδωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Οι μηχανικοί θα ελέγξουν τους φακέλους για διαπιστώσουν πώς δόθηκαν αυτές οι άδειες.

Παράλληλα από το Υπουργείο διευκρινίζεται ότι είναι πρωτοφανής η κινητοποίηση τόσων μηχανικών για την διενέργεια των αυτοψιών.

“Μέσα σε 1,5 μέρα έχουν γίνει σχεδόν 2,5 χιλιάδες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές”

Έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής προανήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» με τον Βασίλη Σκουρή στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών είπε ότι στην περιοχή υπήρχαν πολυτελή σπίτια και κτίρια ακριβώς δίπλα στην παραλία.

Για τις πληροφορίες που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να στρέφεται σε αναζήτηση και ποινικών ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές, ο Υπουργός δήλωσε ότι “είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κάνει εάν διαπιστώσει την παραμικρή αδράνεια” ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση για διαρροή ψευδών ειδήσεων μέσω (ΣΚΑΪ) στον οποίον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σε εκπομπές.

Για τις κυβερνητικές ευθύνες και τυχόν παραιτήσεις υπουργών είπε ότι όλοι οι Υπουργοί ήταν στη μάχη από το πρώτο λεπτό.

“Μέσα σε 1,5 μέρα έχουν γίνει σχεδόν 2,5 χιλιάδες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές” ανέφερε και πρόσθεσε ότι σήμερα συνεχίζονται οι έλεγχοι με πάνω από 340 μηχανικούς.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση ούτως ώστε τα διόδια στη Δυτική Αττική να μείνουν ανοιχτά για τις επόμενες δύο ημέρες, καταλογίζοντας έλλειψη κοινωνικής ευθύνης σε όσες εταιρίες αποφάσισαν να τα κλείσουν σήμερα.

Όπως τόνισε σχετικά:

Κάποιες εταιρείες ή κάποια στελέχη των εταιριών δεν έχουν την αίσθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που οφείλουν να έχουν. Τις περισσότερες φορές όταν επικοινωνούμε με τους παραχωρησιούχους και έχουμε ένα έκτακτο γεγονός, τα διόδια ανοίγουν για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, να διευκολυνθούν οι  μετακινήσεις και τα λοιπά. Φαίνεται κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, οπότε προβλέφθηκε μέσα στα μέτρα να υπάρχει αυτή η αρμοδιότητα στον Υπουργό Μεταφορών σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να μην παρακαλάμε κάθε φορά το να ανοίξουν τα διόδια και να βρίσκουμε ή να μην βρίσκουμε ανταπόκριση, να είναι στην αρμοδιότητα του κράτους και του Δημοσίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ο κ. Χρήστος Σπίρτζη. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα, ευχαριστώ που είστε μαζί μας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα κ. Σκουρή, καλημέρα και στους ακροατές σας.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είχαμε πριν από λίγο αποτελέσματα αυτοψιών και στατιστικά δύο ημερών στις πυρόπληκτες περιοχές, θα ήθελα το σχόλιό σας επί αυτών.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ αρχάς να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και την συμπαράστασή μου στις οικογένειες που έχουν πληγεί και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν χάσει κάποιο συγγενή τους. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει κανείς τα αισθήματά του σε μια τέτοια τραγωδία.

                    Από την πρώτη μέρα πέσαμε στη δουλειά στη μάχη για να μπορέσουμε όσο μπορούμε ταχύτερα να βρεθούμε δίπλα στις ανάγκες των πολιτών μας να απαλύνουμε τα προβλήματα και τον πόνο που έχουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα συζητήσουμε και γι αυτό γιατί υπάρχει και το θέμα των ευθυνών, αμέσως μετά. Έγιναν αυτοψίες, 2.500 περίπου σπίτια …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάναμε αυτοψίες, είναι η πρώτη φορά που εκατοντάδες μηχανικοί, χτες ήταν πάρα πολλοί πάνω από 340 μηχανικοί που διενεργούσαν αυτοψίες από το Υπουργείο Υποδομών και από τους εποπτευόμενους φορείς. Επί της ουσίας μέσα σε μιάμιση μέρα έχουν γίνει 2.489 αυτοψίες σε κτήρια στις περιοχές που είχαμε ζημιές και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Μαραθώνα, στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και στην Κινέττα στο Δήμο Μεγαρέων.

                    Σήμερα συνεχίζονται οι έλεγχοι με αμείωτη ένταση τόσο στον Κάλαμο του Δήμου Ωρωπού και στις υπόλοιπες περιοχές προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες και να μπορέσουμε όλα αυτά που εξαγγέλθηκαν συνολικά χτες, να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.

                    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μηχανικούς που πραγματικά από το πρωί μέχρι το βράδυ ασκούν το λειτούργημά τους με τέτοιο τρόπο και μπόρεσαν μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, την ώρα που επί της ουσίας οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές ακόμη δεν έχουν σβηστεί, να ξεκινήσουν τις αυτοψίες, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας.

Για τα διόδια

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ένας ακροατής ρωτάει τι γίνεται με τα διόδια. Είπατε ότι θα είναι ανοιχτά, συνεχίστηκαν οι πυρκαγιές και έκλεισαν τα διόδια. Γιατί κ. Υπουργέ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάποιες εταιρείες ή κάποια στελέχη των εταιριών δεν έχουν την αίσθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που οφείλουν να έχουν. Τις περισσότερες φορές όταν επικοινωνούμε με τους παραχωρησιούχους και έχουμε ένα έκτακτο γεγονός, τα διόδια ανοίγουν για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, να διευκολυνθούν οι  μετακινήσεις και τα λοιπά.

                    Φαίνεται κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, οπότε προβλέφθηκε μέσα στα μέτρα να υπάρχει αυτή η αρμοδιότητα στον Υπουργό Μεταφορών σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να μην παρακαλάμε κάθε φορά το να ανοίξουν τα διόδια και να βρίσκουμε ή να μην βρίσκουμε ανταπόκριση, να είναι στην αρμοδιότητα του κράτους και του Δημοσίου.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό θέλει νομοθετική ρύθμιση ή ισχύει από τώρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ισχύει από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό συνεπώς σημαίνει ότι θα εφαρμόσετε αυτή σας την αρμοδιότητα και θα κρατήσετε ανοιχτά τα διόδια;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι για την περιοχή της δυτικής Αττικής στους συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων, για τις επόμενες δυο ημέρες από ό,τι γνωρίζω με την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου θα ανοίξουν οι σταθμοί διοδίων.

                    Είναι όμως πραγματικά λυπηρό θα έλεγα να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιες στιγμές κάποιοι για όποιους λόγους μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό κάποιων εταιρειών, ή για την αβλεψία κάποιων στελεχών τους. Συνήθως δεν το είχαμε αυτό. Από εδώ και πέρα είναι καλό, αφού δεν προβλεφθεί στις συμβάσεις που είχαν γίνει πριν αρκετά χρόνια, ή που αναθεωρήθηκαν επίσης πριν από αρκετά χρόνια, να υπάρχει αυτό έστω και με μονομερή νομοθετική παρέμβαση από την Κυβέρνηση.

Εντολή για ελέγχους στις Πολεοδομίες

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών που χτες υποσχεθήκατε στις καμένες περιοχές, κυρίως στο Μάτι φαντάζομαι πρωτίστως, μια περιοχή που κάηκε ολόκληρη;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι μόνο το Μάτι. Κύριε Σκουρή. Στο Μάτι δυστυχώς οι δημόσιες υποδομές είναι ελάχιστες,τα προβλήματα και η τραγωδία που ζούμε, έχει να κάνει και με αυτό. Βλέπω πλάνα στην τηλεόραση που δείχνουν την παραλία και δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός, διαπιστώνει ότι σε λίγα μέρα από τη θάλασσα υπάρχουν κτήρια, υπάρχουν πολυτελείς βίλες, απορώ -και θα δώσω και εντολή για να ξέρουμε τι έχει γίνει- να δω ποιοι έδωσαν άδειες σε αυτές τις κατοικίες και σε αυτά τα κτήρια.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πολλοί λένε ότι υπάρχουν ακτές οι οποίες είναι κλειστές και ιδιωτικές. Θα πρέπει να ανοίξουν;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι προφανές ότι εκεί που απανθρακώθηκαν, που έχασαν τη ζωή τους 26 συμπολίτες μας είναι ακριβώς δίπλα μια πολυτελής κατοικία, με μάνδρες που εμποδίζουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα, που δεν επιτρέπει την πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν είναι νόμιμη όμως;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό λέω. Αν είναι νόμιμη, την ευθύνη την έχουν αυτοί που εξέδωσαν την άδεια.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα αναζητηθούν ευθύνες, λέτε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γίνεται να έχουν χαθεί τόσες ζωές και να μην διερευνηθεί ποιοι στοιχειωδώς έχουν την ευθύνη γι αυτό το πολεοδομικό χάος και για το που οδήγησε;

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ταυτόχρονα όμως κ. Υπουργέ για να περάσω στο κεντρικό θέμα, πολλοί λένε ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνες. Γιατί δεν τις αναλαμβάνει; Γιατί δεν υπήρχε έως τώρα μια παραίτηση; Και δεν το λέει μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, φαντάζομαι θα το πει με ένταση από αύριο, αλλά το λένε και πολλοί απλοί άνθρωποι. Ούτε μια παραίτηση;

Πηγή: Left.gr

Facebook Comments