Βρίσκομαι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ξαφνικά ηχεί δυνατά το κινητό μου τηλέφωνο και ταυτόχρονα αναβοσβήνει έντονα η οθόνη του. Ξαφνιάζομαι∙ δεν μου είχε ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Ένα ενστικτώδες αίσθημα συνέγερσης με κυριεύει. Κοιτάζω την οθόνη και βλέπω ένα μήνυμα με διαφορετικό από το σύνηθες φορμάτ. Φράσεις με μεγάλα έντονα γράμματα επικαλύπτουν την προϋπάρχουσα ένδειξη τής οθόνης.

Ήταν ένα μήνυμα προειδοποίησης (active alert message) προερχόμενο από το NWS (National Weather Service) για πιθανότητα τοπικών πλημμυρών (flash floods) στη περιοχή όπου βρισκόμουν, ενημερώνοντας επίσης για το χρονικό εύρος στο οποίο θα ίσχυε ο κίνδυνος.
Στη συνέχεια, μόλις επιβεβαίωσα ότι το διάβασα, το μήνυμα αποθηκεύτηκε αυτομάτως στα SMS τής συσκευής μου για τυχόν ύστερη αναφορά, από όπου η φωτογραφία που επισυνάπτεται.

Αντίστοιχου τύπου προειδοποιήσεις συνέγερσης ή και καθοδήγησης αντιμετώπισης περιβαλλοντικής φύσεως κρίσεων μπορούν να δώσουν και διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν ότι το τηλέφωνό μου δεν είναι τοπικό, δηλαδή εκείνης τής χώρας, αλλά το κανονικό μου τηλέφωνο με την ελληνική sim και σύνδεση. Το μήνυμα το έλαβα μόνο και μόνο επειδή ήταν συνδεδεμένο και λάμβανε σήμα από κεραία τηλεφωνίας που βρίσκεται στην επίμαχη περιοχή επικινδυνότητας. Ούτε τον αριθμό μου χρειαζόταν να έχω δηλώσει να τον γνωρίζει η υπηρεσία, ούτε κάποια ειδική λειτουργία να έχω ενεργοποιήσει, ούτε τίποτα.
Έτσι, ο καθένας που βρίσκεται σε περιοχή δυνητικού κινδύνου και έχει το τηλέφωνό του συνδεδεμένο σε οποιοδήποτε από τα δίκτυα τηλεφωνίας, λαμβάνει με άμεσο τρόπο μία άμεση προειδοποίηση καθώς και τυχόν ειδικές οδηγίες. Τόσο εντυπωσιακά απλά…!

Το συμβάν είναι 100% αληθινό και μάλιστα πολύ πρόσφατο.

Αυτά όμως συμβαίνουν σε προηγμένα και οργανωμένα κράτη, όπου η προστασία του πολίτη είναι εμπεδωμένος και ισχυρός θεσμός και, πρωτεύον καθήκον και πάγιο μέλημα τής Πολιτείας.

Σε άλλου τύπου χώρες όμως συμβαίνουν διαφορετικά πράγματα. Από εδώ και πέρα, υποχρεωτικά, το ύφος γραφής θα συντονιστεί με το ύφος τής δημόσιας ζωής εκείνων των ζηλευτά ελεύθερων κοινωνιών.

Για παράδειγμα:

Υπάρχει μία  χώρα, γνωστή ως η χώρα τού Ρουβίκωνα, των αναρίθμητων ανεξέλεγκτων ΜΚΟ, των διεθνιστικών ανοιχτών συνόρων τής καλής καρδιάς και αγαθούς γειτνίασης -των χερσαίων, μιας και ειδικά εκεί η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Είναι η χώρα τού στρατηγικού σχεδιαστή Καρανίκα θαυμαστή έργων… τρομοκρατική τέχνης, εκεί όπου οι πολλάκις ισοβίτες δολοφόνοι-τρομοκράτες θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι και γενναία παλληκάρια, όπου ο Υπουργός ο υπεύθυνος για την Προστασία των Πολιτών προσκαλεί τις… αναρχικές συλλογικότητες στο γραφείο του για καφέ δίπλα στην οθόνη τού υπολογιστή του όπου έχει εμφανώς κολλημένο χαρτάκι που γράφει username: YPOURGOS / password: 123456 (μιας και είναι κάτι πολύ σύνθετο για να το θυμάται απέξω ή, για να θυμάται πού αλλού έχει βάλει το χαρτάκι). Σε αυτή τη χώρα, το να κρατάς διπλά βιβλία είναι μαγκιά γουάου η οποία σε αναβαθμίζει απευθείας σε υπουργό ώστε να μπορείς να καπνίζεις ελεύθερα όπου σου καπνίσει, και να μπορείς να βυθίζεις τους ενοχλητικούς στα 3 μέτρα κάτω από τη γή με μία γερή μπουνιά.

Παρεμπιπτόντως, εκεί στην ίδια χώρα συμβαίνουν και άλλα. Στο κόμμα τής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θα εξυγιάνει και θα εκσυγχρονίσει ανανεωτικά τον τόπο, στα χέρια τού οποίου έσκασε πριν χρόνια μία εθνική χρεοκοπία, δεν περισσεύει κανένα από τα… «αδρανή υλικά» κατεδαφίσεως (και τού κόμματος -αλλά και τής χώρας που, συμπτωματικά, η κατεδάφισή της συνέβη όταν εκείνο κυβερνούσε αλλά πια οι ίδιοι δεν το θυμούνται). Παράλληλα, πολίτες της ίδιας αυτής χώρας, σε εκλογικό ποσοστό άνω του 15%, ψηφίσουν κόμματα πρεσβευτές τού ολοκληρωτισμού διαφόρων αποχρώσεων, τα οποία, για να επιφέρουν την κοινωνική και… δημοκρατική πρόοδο, προγραμματίζουν πρώτα να καταλύσουν τη Δημοκρατία.

Σε εκείνη λοιπόν την παράξενη αλλά τόσο υπερήφανη χώρα, τα προηγμένα συστήματα έγκαιρης ενημερωτικής ειδοποίησης και προστασίας, όπως αυτό που περιεγράφηκε παραπάνω, θεωρούνται Δούρειοι Ίπποι τού επάρατου νεοφιλελευθερισμού και άλλων σκοτεινών δυνάμεων, καταπιεστικές αστικές υπερβολές, καθώς και τεχνοφασισμός.

Εκεί, τα εκάστοτε «δικά μας» κομματικά στελέχη δεν πάσχουν από σύνδρομα μιμητισμού ώστε να καταδεχτούν να κάνουν ό,τι κάνουν οι άλλοι. Αν μη τι άλλο, έχουν χαρακτήρα και ακλόνητες (τσιμενταρισμένες) κομματικές αρχές. Είναι γεννημένοι σαΐνια και, φυσικά, γνωρίζουν καλύτερα από τους κάθε λογής φλωρο-βελανιδοφάγους, κουτόφραγκους, ή τα… χαζο-αμερικανάκια.
Δεν θα μας πει εμάς κανένας τους! Και στο κάτω-κάτω, τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν εκείνες οι χώρες από εμάς ώστε να τις πάρουμε στα σοβαρά;

_ _ _

Όταν στον τόπο σου έχεις το συγκριτικό πλεονέκτημα τής καμπάνας της εκκλησιάς για συναγερμό -που μάλιστα είναι οικολογικές και πράσινης ενέργειας, τότε ο τεχνοφασισμός των συστημάτων τηλεειδοποίησης είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε να περάσει.

Υπερβολικό; Ίσως, εν μέρει∙ ειπωμένο μεν για χάρη έμφασης, παρότι όμως δυστυχώς κάπου εκεί βρισκόμαστε ακόμα στη Ελλάδα. Διότι υπάρχουν φωνές που λένε ακόμα και αυτό. Ως πότε θα παραμένουμε καθηλωμένοι εκεί, δεν το γνωρίζω. Μάλλον έως ότου αποφασίσουν να αξιώσουν την απαγκίστρωση δυναμικά και, κυρίως, με αυτοπεποίθηση επίγνωσης οι ίδιοι οι πολίτες της. Οι Έλληνες την έχουν αυτή τη σπίθα. Δεν έχει καμία σημασία αν την έχουν περισσότερο ή το ίδιο με άλλους λαούς, σημασία έχει ότι την έχουν και αυτό αποδεικνύεται άμεσα όποτε τους δίνεται ο χώρος και οι ευκαιρίες σε κράτη με σύγχρονες αποδοτικές δομές.

Οι φορείς τής προόδου και οι υγιείς σκεπτόμενες δυνάμεις που μπορούν να σπάσουν τα τείχη τού ενδημικού εσωστρεφούς και φθοροποιού συντηρητισμού (αριστερού και δεξιού) υπάρχουν και είναι ζωντανοί. Οι πολίτες που νοιάζονται αληθινά και που δεν περιμένουν τα πάντα από κάποιους άλλους, ας τους αναζητήσουν, να τους πλαισιώσουν και να τους βελτιώσουν.

Facebook Comments