Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 4% μετά από έναν μήνα και διαμορφώνεται στο 4,040% με άνοδο της τάξης του 2,02% από χθες, ενώ πάνω από το 3% και στο 3,130% συγκεκριμένα βρίσκεται η απόδοση του 5ετούς με άνοδο 3,71% από χθες. Ανοδικά και πάνω από την απόδοση της ημερομηνίας της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,5%) κινείται και το yield στο 7ετές και στο 3,546%.

Η συμπεριφορά των ελληνικών κρατικών τίτλων αυτή την εβδομάδα αποτυπώνει το επιφυλακτικό κλίμα που ακόμα κυριαρχεί στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα, καθώς και την αύξηση των ανησυχιών μετά και την έκθεση του ΔΝΤ, τη στιγμή που σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από σήμερα η χώρα “απελευθερώνεται” από τα μνημόνια. Το ελληνικό spread στο 10ετές διαμορφώνεται στις 359 μ.β και το spread στο 7ετές στις 347 μ.β τη στιγμή που – να θυμήσουμε – κατά τις εξόδους που πραγματοποίησε η Ελλάδα στις αγορές στις αρχές του 2010, με 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο και με 7ετές τον Μάρτιο, όταν δεν υπήρχε ακόμη μνημόνιο, τα spreads ήταν χαμηλότερα, στις 310 μ.β και στις 324 μ.β αντίστοιχα.

Το γεγονός ότι το Ταμείο θεωρεί πως μεσοπρόθεσμα οι ανησυχίες γύρω από το ελληνικό χρέος έχουν μειωθεί και είναι βιώσιμο, ωστόσο για το μακροπρόθεσμο διάστημα οι επιφυλάξεις του είναι έντονες, έστειλε από προχθές σήμα αβεβαιότητας και επιφυλακτικότητας στους επενδυτές, αφού, όπως τόνισε και στην έκθεσή του, η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές στο μακροπρόθεσμο διάστημα δεν έχει διασφαλισθεί ούτε από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup αλλά ούτε και από τη δέσμευσή του για περαιτέρω ελάφρυνση εάν χρειαστεί. 

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments