Σε σημαντική μείωση των ποσοστών υποχρεωτικής τήρησης ελάχιστων αποθεματικών σε λίρες, προχώρησε τη Δευτέρα η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να στηρίξει το σκληρά δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας η απαίτηση ποσοστού αποθεματικού σε τουρκική απαίτηση μειώνεται κατά 250 μονάδες βάσης. Η μείωση αυτή θα ενισχύσει με σημαντική ρευστότητα την τουρκική οικονομία, την ώρα που η λίρα έχει καταρρεύσει, εξαιτίας κυρίως των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο.

Στις 6,6 λίρες ανά δολάριο βρίσκεται τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, με την κατάσταση να βελτιώνεται μετά την εξαγγελία της κεντρικής τράπεζας, καθώς προηγουμένως η τουρκική λίρα είχε φτάσει και τις 7 λίρες.

Τα διορθωτικά μέτρα είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσεων ώστε να καταλαγιάσει τις πιέσεις που δέχεται από τις αγορές και οι θεσμοί της θα αρχίσουν να υλοποιούν τα «απαραίτητα βήματα» από το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, υπό την σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Facebook Comments