Κανένα από τα μέτρα που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλώνει κυβερνητική πηγή στο Reuters, σε ανταπόκριση του διεθνούς πρακτορείου ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται στις επικείμενες εξαγγελίες Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη θυμωμένη κοινή γνώμη που θα θέλει να επιβραβευθεί για τα χρόνια θυσιών από τη μία, και στις αγορές από την άλλη που πολύ εύκολα μπορεί να χάσουν την υπομονή τους με κάθε σημάδι παρέκκλισης από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που υπήρξε κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης.

Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει το Reuters, ευελπιστεί ότι δεν θα εφαρμόσει τελικά το νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις, που έχει σχεδιαστεί για το 2019, καθώς υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι «αναγκαίο» για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μία χώρα που οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί 12 φορές από το 2010.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αξιωματούχος  στο πρακτορείο «κανένα από τα μέτρα (που θα ανακοινωθούν) δεν θα θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

Πέραν των οικονομικών θεμάτων, όπως σχολιάζει το Reuters, θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να υπεραμυνθεί και της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, για την οποία και έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο.

Facebook Comments