Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 97% από τις αρχές του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά στην πρωθυπουργία, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Bloomberg, υπό την σκιά των μεγάλων πιέσεων που δέχεται σήμερα ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πτώση, που επηρεάζει ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς, ήλθε στον απόηχο πληροφοριών του Bloomberg πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από την Πειραιώς να ενισχύσει φέτος την κεφαλαιακή της βάση κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, οι φόβοι για αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ιταλία για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης έχουν προκαλέσει επιφυλάξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, πιθανώς δυσχεραίνοντας τα σχέδια της Πειραιώς για έκδοση τίτλων.

Το μεγαλύτερο «βαρίδι» στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι τα «κόκκινα» δάνεια, που περιλαμβάνουν τόσο πιστώσεις που είναι σε καθυστέρηση επί τουλάχιστον 90 ημέρες όσο και πιστώσεις με αβέβαιη είσπραξη.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου αυτά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναλογούσαν σε 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι στο 47,6% των συνολικών ανοιγμάτων.

 

Facebook Comments