Όταν ο αγγλοτραφής Ευκλείδης υιοθετεί την παραπληροφόρηση του ΑΠΕ για τις τράπεζες
Επιπλέον, δεν βοηθά το ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
Επιπλέον, δεν βοηθά το ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
Παρά τις συνεχόμενες συσκέψεις για το χρηματιστήριο και τις τράπεζες, και την πρώτη μάλιστα κυβερνητική σύσκεψη για το Χ.Α υπό την προεδρία του πρωθυπουργού µετά από 3,5 περίπου χρόνια, και παρά τις αναφορές και διαρροές περί σχεδίων για την δημιουργία ενός ειδικού φορέα που θα διαχειριστεί µέρος των κόκκινων δανείων συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της εξυγίανσής των τραπεζικών, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι το τραπεζικό πρόβλημα στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Επιπλέον, δεν βοηθά το ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, βασίζονται σε ένα δημοσίευμα των Financial Times το οποίο διαστρέβλωσε προκλητικά το ΑΠΕ, με τον… αγγλοτραφή υπουργό να μην (τον βολεύει) να μπει στον κόπο να διαβάσει το original δημοσίευμα, και να μεταφέρει απλά την μετάφραση του ΑΠΕ.
Μία εβδομάδα λοιπόν μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη όπου είχε επαφές με επενδυτές και με στελέχη των Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley, τα… νταούλια των αγορών έπαιξαν με «θόρυβο» γονατίζοντας τις τραπεζικές μετοχές και τα funds απάντησαν στο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού για «επενδύσεις τώρα στην Ελλάδα» με ένα «παίρνουμε τα λεφτά μας και φεύγουμε». Αυτή είναι η χειροπιαστή απόδειξη για το πόσο αξιόπιστη είναι η ελληνική κυβέρνηση και για τοsuccess story της εξόδου από τα μνημόνια.
Η «έξοδος» έστειλε τις τράπεζες στο ναδίρ, με την κεφαλαιοποίησή τους να καταρρέει κοντά στα 5 δις. ευρώ, και έως και 80% (στην περίπτωση της Πειραιώς) από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Και δεν είναι μόνο τα κόκκινα δάνεια και η κερδοφορία των τραπεζών που έχει φέρει αυτό το σφυροκόπημα. Είναι το ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πως οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές λόγω της εκτόξευσης του ρίσκου της Ελλάδας και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το yield στα 10ετή να ξεπερνά το 4,5%.
Αυτό συνέβη λοιπόν με την τράπεζα Πειραιώς. Δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογο Tier II, το οποίο θα ενισχύσει τα βασικά κεφάλαιά της και περιλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές, καθώς το κουπόνι που της δίνει η αγορά αυτή την στιγμή λόγω (και) της αύξησης του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, διαμορφώνεται στο 14%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, προτιμά να περιμένει να εκδώσει ομόλογο πρώτα η χώρα και μετά να βγει η ίδια στις αγορές. Έλα όμως που η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν σχεδιάζεται κάποια νέα έκδοση ομολόγου φέτος και πως τα σχετικά πλάνα έχουν μετακινηθεί για το 2019, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στην αναφορά για τις βασικές κατευθύνσεις δανεισμού και διαχειριστικών στόχων για το 2019. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο σημειώνεται πως «σε συνέχεια της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο του 2018 ο σχεδιασμός της εκδοτικής πολιτικής για το έτος 2019 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σειρά νέων ομολογιακών εκδόσεων σταθερού επιτοκίου με κομβικές διάρκειες που θα συμπληρώνουν τα κενά του φάσματος λήξεων του ελληνικού χαρτοφυλακίου χρέους». Η Πειραιώς δεν έχει τόσο χρόνο διαθέσιμο, αφού η συμφωνία της με τις εποπτικές αρχές είναι να το κάνει εντός του 2018.
Επιστρέφοντας στις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου στη Βουλή την Πέμπτη, αυτές μόνο γέλιο προκαλούν. «Σήμερα γράφουν οι Financial Times -το έγραψε και o οίκος Morgan Stanley εχθές- ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες »
Αν ο υπουργός απευθύνεται στους ξένους επενδυτές, αυτοί, να ξέρει, διαβάζουν FT στα αγγλικά, όπως δημοσιεύτηκε το άρθρο. Όχι τις… άρες μάρες του ΑΠΕ. Για να εξηγήσουμε την παραπληροφόρηση, που αποτελεί συχνή συνήθεια του ΑΠΕ, να πούμε πως την Πέμπτη δημοσίευσε μετάφραση με διαστρεβλώσεις και παραλείψεις ενός άρθρου των FT για το σφυροκόπημα στις τράπεζες. Ξεκινώντας το μεταφρασμένο άρθρο (το ζουμί του δηλαδή) το ΑΠΕ αναφέρει πως «Οι τράπεζες εξακολουθούν είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΚΤ αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επισημαίνεται σε δημοσίευμα που φέρουν οι Financial Times«.
Αυτό που δημοσίευσε το ΑΠΕ ως συμπέρασμα των FT είναι η δήλωση ενός… Έλληνα τραπεζίτη και όχι η άποψη των FT. «ο μη κατονομαζόμενος Ελληνας τραπεζίτης) δήλωσε ότι οι τράπεζες παρέμειναν καλά κεφαλαιοποιημένες και ακολουθούσαν το τρέχον χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με την ΕΚΤ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων…» αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο των FT.
Το ΑΠΕ, όπως και ο Ευκλείδης, (βολικά) παρέλειψαν να αναφέρουν την συνέχεια των δηλώσεων του ίδιου τραπεζίτη: «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, δεν μπορεί να αναμένεται από την Πειραιώς να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια»…
Ότι τους βολεύει, λες και είμαστε πρόβατα!
Facebook Comments