Με ένα σενάριο «μηδενικών αλλαγών» το οποίο ανεβάζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,2% του ΑΕΠ –σε μνημονιακούς όρους- αλλά και με έναν πίνακα προτεινόμενων μέτρων δημοσιονομικού κόστους 1,1 δις. ευρώ κατατέθηκε πριν από λίγο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού.

Πρακτικά, πρόκειται για μια επανάληψη του προσχεδίου που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Η ελληνική πλευρά ζητά από τις Βρυξέλλες να «γνωμοδοτήσουν» επί της δυνατότητας να θυσιαστεί μέρος του υπερπλεονάσματος που βλέπει η ελληνική πλευρά προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το προσχέδιο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες είναι πιο λεπτομερές όσον αφορά στις «παραδοχές» πάνω στις οποίες έχουν στηριχθεί οι ελληνικές προβλέψεις. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 4,2% του πρωτογενούς πλεονάσματος (ή περίπου 3,56% στο σενάριο με τα ελληνικά προτεινόμενα μέτρα) θα παραχθεί αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει το 2019 στα 68,99 δολάρια το βαρέλι έναντι 70,23 δολάρια που είναι η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% και ότι η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,14.

Για την Ελλάδα, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,5% για το 2019 ενώ οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 11,9%.

Νωρίτερα:

Kατατίθεται σήμερα  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019».

Αγνωστο παραμένει εάν η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει έναν προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει το «διπλό σενάριο» που ενσωματώθηκε και στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου ή αν θα κάνει το βήμα παραπάνω καθιστώντας σαφέστερη την πρόθεσή της να «σπρώξει» το σχέδιο προϋπολογισμού που δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων. Η σημερινή μέρα πάντως υπό όλες τις συνθήκες θα είναι μεγάλη για το φλέγον θέμα που αφορά σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Διότι από τη μια η κυβέρνηση θα στέλνει στις Βρυξέλλες έναν προϋπολογισμό γεμάτο από πλεονάσματα και από την άλλη το Γενικό Λογιστήριο στην Αθήνα θα αποκαλύπτει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 9μηνο. 

Facebook Comments