Πορτογαλία: Κυβέρνηση και πιστωτές συμφώνησαν σε νέο σχέδιο λιτότητας

MarketNews

Πορτογαλία: Κυβέρνηση και πιστωτές συμφώνησαν σε νέο σχέδιο λιτότητας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με την εφαρμογή νέων προγραμμάτων λιτότητας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του πρωτου σχεδίου μέτρων λιτότητας.

Αυτή η συμφωνία μπορεί πλεόν να προχωρήσει την έβδομη αξιολόγηση από την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) που αντιπροσωπεύει τους χρηματοδότες της χώρας και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 78 δισεκατομμυρίων που έχει να λαμβάνει η Λισσαβόνα από το Μάιο του 2011.

Μετά από αυτή τη συμφωνία, η Πορτογαλία έχει επίσης την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιβεβαιώσουν σύντομα τη συμφωνία τους επί της αρχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

Η συμφωνία για τα μέτρα θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στην Πορτογαλία να εκπληρώσει τη δέσμευση προς τους πιστωτές της για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους και 4% το επόμενο έτος για να επιστρέψει το 2015 κάτω το όριο του 3% που ορίζουν οι Βρυξέλλες.