Θυμάστε υποθέτω ότι ήταν η συνέντευξη τύπου του Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη που μας έπεισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, μαζί με όλες τις υπόλοιπες μαζί. Ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός ξέφυγε από το στερεότυπο «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και μίλησε για επιλογές που θα επηρεαστούν και από την πορεία των πραγμάτων. Ήδη τότε το ρεπορτάζ έβριθε από πληροφορίες προερχόμενες από Μαξίμου και Κουμουνδούρου που μιλούσαν για ένα σχεδιαζόμενο πρωτοφανές μπέρδεμα εθνικών, ευρωπαϊκών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Η πρωθυπουργική ατάκα επιβεβαίωσε όλες αυτές τις φήμες.

Έκτοτε και ως σήμερα πορευτήκαμε με την βεβαιότητα του Μαΐου. Ειδικά μετά το Μάτι και την τροπή που πήρε το θέμα των συντάξεων, απομακρύνθηκε κάθε πιθανότητα να πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο, οπότε ο Μάιος έμοιαζε πλέον με μονόδρομο για όλους. Κάθε κόμμα και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος που είχε ανάγκη από ένα στοιχειώδες χρονικό πρόγραμμα στηρίχθηκε σ’ αυτή την εκδοχή, θεωρώντας την σχεδόν επιβεβαιωμένη από κυβερνητικής πλευράς. Την γενικότερη αυτή πεποίθηση αύξαναν και οι κατ’ ιδίαν κουβέντες των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών, που κάνοντας κι αυτοί τις Πυθίες ερμήνευαν την πρόθεση του Αλέξη να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του τον Μάιο.

Φαίνεται όμως ότι στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισαν πάλι να επανεμφανίζονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Με δεδομένη την αγάπη που έχουν όλοι τους για την εξουσία, αφού ξεπέρασαν τον κάβο της φονικής φωτιάς και πάνε να περάσουν δίχως απώλειες το ζήτημα των συντάξεων, φαίνεται ότι άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί να διακινδυνεύσουν εκλογές έξι μήνες νωρίτερα από το κανονικό. Βεβαίως το Μακεδονικό είναι μπροστά τους με όσα έχει δηλώσει ο Πάνος Καμένος περί αποχώρησης του από το σχήμα, αλλά ως φαίνεται αρχίζουν στα σοβαρά να ψάχνουν εναλλακτική και γι αυτή την ακραία πιθανότητα.

Κοντολογίς, όπως ακριβώς είχαν επικρατήσει τα σενάρια περί Μαΐου, το ίδιο εύκολα αρχίζουν να επανεξετάζονται και όλο αυτό να διοχετεύεται τεχνηέντως στα μέσα ενημέρωσης. «Πάμε να ξαναμελετήσουμε το σενάριο των εκλογών του Οκτωβρίου 2019» λένε στο Μαξίμου, αν και ούτε αυτή είναι εύκολη επιλογή. Το μέγιστο εμπόδιο που έχουν είναι το αποτέλεσμα άλλων τριών εκλογών του Μαΐου. Αν δημιουργηθεί στο εκλογικό σώμα μια αίσθηση ότι η παγιωμένη διαφορά ανάμεσα σε Συριζα και ΝΔ είναι γύρω στις δέκα μονάδες, τότε το προεκλογικό καλοκαίρι του ’19 θα είναι μια κόλαση για τον Αλέξη. Αν θεωρηθεί από την κοινή γνώμη ότι το συνθετικό αποτέλεσμα των τριών αναμετρήσεων μπορεί να δώσει την εικόνα μια διαφοράς ως και πέντε μονάδες, τότε μπορούν να διακινδυνεύσουν μια αναμέτρηση στο τέλος. Και θα είναι η οριστική, καθώς μια τέτοια απόφαση ακυρώνει κάθε σενάριο δεξιάς παρένθεσης. Μια κυβέρνηση δεν πέφτει (λόγω εκλογής Προέδρου) μόλις δυο μήνες μετά την ανάδειξη της.

Facebook Comments