Εδώ και καιρό λέω και γράφω ότι η χώρα διέρχεται μια μεγάλη θεσμική κρίση, μεγαλύτερη ίσως και της οικονομικής, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θεσμική εκτροπή. Τα κρούσματα είναι διαρκή κι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενισχύει, εκτιμώ συνειδητά, αυτή την κατάσταση. Μόλις την τελευταία εβδομάδα δύο σοβαρά κρούσματα κατέδειξαν ότι οι κυβερνώντες δεν σέβονται τους θεσμούς και την διάκριση των εξουσιών. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες. Ο Π. Πολάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να φυλακίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους για να ξανακερδίσει εκλογές. Κι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλος προκατέλαβε την ετυμηγορία του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας την δίωξη εναντίον της ως «πολιτική». Είναι προφανές ότι η αριστερή νοοτροπία, που δεν τους αφήνει να δεχτούν την κριτική, δεν τους επιτρέπει καν να αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση δεν φυλακίζει τους αντιπάλους της. Αλλά μοναδική αρμόδια για την δίωξη, την προφυλάκιση και την φυλάκιση πολιτών ενόχων για κάποιο αδίκημα, είναι η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας είναι πρωτοφανής. Κι έγινε, όπως κατέδειξε και το ηχητικό ντοκουμέντο, που δημοσιοποιήθηκε, από του βήματος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Καλεί ουσιαστικά την κυβέρνηση να παρακάμψει την Δικαιοσύνη και να προχωρήσει, με υπόγειες και παρασκηνιακές και πάντως εξωθεσμικές μεθοδεύσεις, στην προφυλάκιση κάποιων εκ των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έχουν εκτεθεί τα ονόματα τους στην περίεργη υπόθεση της Novartis. Αυτό είναι πρωτάκουστο. Προφυλακίσεις από κυβέρνηση δεν γίνονται ποτέ σε μια Δημοκρατία. Μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, φασιστικά και κομμουνιστικά, όπως το σταλινικό, που τόσο θαυμάζουν ο κ. Πολάκης κι ορισμένοι, ουκ ολίγοι, εκ των συντρόφων του.

Η προτροπή αυτή του υπουργού, κι εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, κινείται στα όρια της συνταγματικής εκτροπής. Σε μια κανονική δημοκρατία, όπου λειτουργούν οι θεσμοί και τα όργανα της Δικαιοσύνης, θα είχε κινητοποιηθεί μέχρι κι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που για μια ακόμα φορά τήρησε αιδήμονα σιωπή. Αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτό. Σε μια εποχή, κατά την οποίαν η κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει την πόλωση για καθαρά εκλογικούς σκοπούς, το παιχνίδι, που παίζει είναι επικίνδυνο για την Δημοκρατία, τους Θεσμούς και τη Δικαιοσύνη, που τόσο έχουν υποφέρει διαχρονικά στην πατρίδα μας. Η πόλωση κι η εκτροπή μπορεί να μας οδηγήσουν σε ανείπωτες περιπέτειες, σε μια εποχή μάλιστα, που η χώρα διέρχεται την μεγαλύτερη οικονομική, ηθική κι αξιακή κρίση της σύγχρονης ιστορίας της…

Facebook Comments