H συζήτηση για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν ή όχι οι περικοπές των συντάξεων δεν έχει τελειώσει διαμήνυαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον ΣΚΑΪ μετά το χθεσινό (Πέμπτη) EuroWorking Group.

Kαι ενώ η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα θετική όσον αφορά την μην εφαρμογή του μέτρου, τρία κράτη – μέλη εξέφρασαν την αμφιβολία τους κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό.

Συγκεκριμένα, Γερμανία και Φινλανδία τόνισαν ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να πάρει το “ πράσινο φως” από τα κοινοβούλιά τους. Και ενώ ή Γερμανική πλευρά που εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Κούκις χθες δεν ήταν όσο σκληρή όσο μερικοί ανέμεναν, καθώς τόσο αυτός όσο και ο υπουργός κ. Σόλτς ανήκουν στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και έχουν πιο “ μαλακή” θέση για την Ελλάδα, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η απόφαση θα πρέπει να περάσει από την γερμανική βουλή.

Ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού ανήκει στο κόμμα των ακροδεξιών AFD, ενώ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών CDU είναι γνωστός για τις σκληρές του θέσεις όσον αφορά τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης αλλά και για την Ελλάδα συγκεκριμένα.

Νωρίτερα:

Θετικοί ως προς τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα, το EWG ενημερώθηκε για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 1% που αποφασίστηκε το 2017 ως μέτρο “έκτακτης ανάγκης”. Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.

Το ζήτημα θα βρίσκεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Facebook Comments