Μου το είπε υπουργός και δεν το πίστευα. Ο σχεδιασμός τους για τετραπλές εκλογές τον Μάιο, δεν στηρίζεται ούτε σε κανέναν μεγαλοφυή πολιτικό σχεδιασμό, ούτε σε καμιά πρωτότυπη ιδέα που σπάει κόκαλα. Δεν ξέρω ποιο κυβερνητικό αστροπελέκι το σκέφτηκε, αλλά η πεποίθηση τους ότι οι πολλαπλές εκλογές θα τους ευνοήσουν εδράζεται στην ακόλουθη αλλόκοτη πίστη: Ο Σύριζα υπολείπεται της ΝΔ σε ποσοστά, διότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του δεν σκοπεύει να πάει να ψηφίσει. Αν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι πάνε ως την κάλπη για να ψηφίσουν δήμαρχο ή περιφερειάρχη, δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο, τότε θα ψηφίσουν και για εθνικές εκλογές και –έστω με βαριά καρδιά- θα το ρίξουν ξανά υπέρ του Σύριζα.

Ομολογώ ότι έμεινα κατάπληκτος από την πρωτόλεια αυτή πολιτική ανάλυση. Απόρησα πολλαπλώς, καθότι σκέφτηκα πως δεν είναι δυνατόν ολόκληρα επικοινωνιακά επιτελεία να καταλήγουν σε αναλύσεις καφενείου, στο οποίο έχει καταναλωθεί και μια κάσα από ρετσίνες. Στη συνέχεια, διαπίστωσα για μια ακόμα φορά πόσο ρεαλιστική είναι η παροιμία ‘’ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται’’. Και τέλος, επιβεβαίωσα πόσο βαθιά περιφρονούν οι Συριζαίοι τον απλό κόσμο, θεωρώντας τον ένα κοπάδι από πρόβατα και όχι ένα σύνολο σκεπτόμενων ανθρώπων.

Διότι η σκέψη πως πρέπει να εφεύρουν ένα τέχνασμα που θα σύρει τους ψηφοφόρους τους ως την κάλπη (όπου θεωρούν δεδομένο ότι θα ψηφίσουν Σύριζα) δεν είναι και ιδιαιτέρως κολακευτική για τους ψηφοφόρους τους. Περισσότερο τους θεωρούν γάιδαρους που θα τους οδηγήσουν όπου θέλουν κρεμώντας μπροστά στα μάτια τους ένα καρότο, παρά ανθρώπους με πολιτική σκέψη που είναι ικανοί να κρίνουν θετικά ή αρνητικά μια κυβέρνηση ή ένα κόμμα. Δεν είναι πρωτοφανές, ξέρετε, που σκέφτονται έτσι.

Έχοντας ανέβει στην εξουσία κραδαίνοντας το αλάθητο της ιδεολογίας τους και το εκ’ θεού ηθικό τους πλεονέκτημα, δεν είναι δυνατόν να σκεφτούν ότι μπορεί ένας απλός λογικός άνθρωπος να διαφωνήσει καλοπροαίρετα μαζί τους. Για να διαφωνεί με τις απόψεις και την πολιτική τους, θα πρέπει να είναι ή πληρωμένος απ’ τους εχθρούς ή να έχει κάποιο ταπεινό κίνητρο όπως η …βαρεμάρα να πάει ως την κάλπη, την οποία αυτοί πρέπει να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν. Η ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να μην θέλει συνειδητά να τους ψηφίσει, δεν τους περνά καν απ’ το μυαλό. Εξ ου και ο σχεδιασμός για τετραπλές εκλογές.

Μην σας κάνουν εντύπωση αυτά που γράφω. Έτσι σκέφτονται. Έτσι σκέφτονταν ανέκαθεν οι διακονούντες την αριστεροσταλινική ιδεολογία. Έχετε, ας πούμε αναρωτηθεί, γιατί οι αντιφρονούντες στην Σοβιετική Ένωση κλείνονταν σε ψυχιατρεία; Μα διότι οι Σοβιετικοί πίστευαν ακράδαντα ότι είχαν το τέλειο λαϊκό πολίτευμα, που προερχόταν από την νομοτέλεια της ίδιας της ιστορίας. Όταν λοιπόν κάποιος διαφωνεί ή αντιστέκεται στην τελειότητα, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά μόνο τρελός. Εξ ου και τα ψυχιατρεία. Οι δικοί μας δεν μας βγάζουν τρελούς, αλλά είτε πληρωμένος, είτε τεμπέληδες…

Facebook Comments