Όχι δεν φταίει η Ιταλία κύριε Τσακαλώτο
Λίγο πριν και λίγο μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία για έκδοση νέου ομολόγου
Λίγο πριν και λίγο μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία για έκδοση νέου ομολόγου
Για την ελληνική κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, « η κόλαση είναι οι άλλοι». Για την αδυναμία της να βρει επενδυτές έτσι ώστε να μπορέσει να βγει στις αγορές, δεν φταίει τίποτα άλλο παρά η κατάσταση στην Ιταλία (τολμάει να) διαμηνύει! Με λίγα λόγια, μαζεύτηκαν, το συζήτησαν και αποφάσισαν να κινηθούν στην γραμμή «δεν μπορούμε να εκδώσουμε ομόλογα και για αυτό φταίει η Ιταλία».
Λίγο πριν και λίγο μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία για έκδοση νέου ομολόγου, όπως άλλωστε διαμήνυσε και στους επενδυτές που συνάντησε στα διάφορα roadshows σε Λονδίνο, Βοστώνη, Νέα Υόρκη αλλά και την Ασία, ωστόσο, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμη μπορέσει να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με λίγα λόγια, το γεγονός ότι η Κύπρος, η Πορτογαλία και ακόμα και η Ιταλία μπορούν να εκδώσουν ομόλογο αυτή τη στιγμή, αλλά η Ελλάδα όχι, οφείλεται στην ανησυχία και τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η κατάσταση στην Ιταλία. Ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι αγορές παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα, μόνο λόγω των τριγμών στην γειτονική χώρα, θέλοντας έτσι να απαντήσει στα αρνητικά σήματα που εκπέμπονται ήδη στους επενδυτές λόγω της απουσίας της χώρας από τις αγορές εδώ και εννέα σχεδόν μήνες.
Δηλαδή, εάν δεν υπήρξαν οι εξελίξεις στην Ιταλία, θέλει να μας πει ο υπουργός, η Ελλάδα θα ήταν αυτήν τη στιγμή στις αγορές. Δεν θα είχε κανένα άλλο πρόβλημα! Στο παρελθόν για τα… κακά της μοίρας της η κυβέρνηση κατηγορούσε τους δανειστές, τον εχθρό Σόιμπλε και το σκληρό ΔΝΤ. Τώρα διάλεξε άλλον… θύτη ξεχνώντας προφανώς να λάβει υπόψη ότι οι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα καθώς δεν βρίσκουν κανένα κίνητρο αλλά ούτε και αναγνωρίζουν την καθαρή έξοδο που επέλεξε. Εκτός από την υψηλή φορολογία, την γραφειοκρατία, την διαφθορά οι οποίες καλά κρατούν σε αυτόν τον δρόμο της επιστροφής στην… κανονικότητα, η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει, δεν ξέρει, δεν ακούει για την εκτόξευση του ρίσκου της χώρας και της αναξιοπιστίας που ακόμη υπάρχει στην επενδυτική κοινότητα. Ακόμα και οι ελληνικές εταιρείες επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα την στιγμή που από 350 το 2005 ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών στο ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πέσει κάτω από τις 200, με τις εισαγωγές νέων εταιρειών να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η αναγγελία της δημόσιας πρότασης, για την Τιτάν με την προοπτική διπλής διαπραγμάτευσης καθώς και για τη Nexans με διαγραφή από το Χ.Α, αποτελεί νέο πλήγμα για το βάθος των επενδυτικών επιλογών του ελληνικού Χρηματιστήριου, τη στιγμή που στον προθάλαμο της… εξόδου βρίσκονται και άλλες πέντε εταιρείες (Σελόντα, Νηρέας, Περσέας, Μινωικές Γραμμές και Υγεία).
Για ακόμη μία χρονιά η Ελλάδα αποτελεί μια από τις λιγότερο ελκυστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επιχειρείν. Ακούει η ελληνική κυβέρνηση; Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2019», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση ως προς τη συνολική αξιολόγησή της μεταξύ 190 χωρών, από την 67η θέση στην περσινή έκθεση (Doing Business 2018), ενώ κοντά στη θέση μας βρίσκονται χώρες όπως η Ινδονησία και η Μογγολία.
Επιπλέον ενώ η κυβέρνηση καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να πείσει την διεθνή επενδυτική κοινότητα να εμπιστευτούν την Ελλάδα ξανά, τα εταιρικά σκάνδαλα και οι κομπίνες δίνουν και παίρνουν. Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Folli Follie η οποία από τον Μάιο έχει οδηγήσει σε κρίση αναξιοπιστίας την αγορά είναι καταιγιστικές, ενώ σε αυτήν ήρθαν να προστεθούν τόσο η εμπλοκή υψηλού διοικητικού στελέχους της Jumbo σε υπόθεση πώλησης ακινήτων μέσω POS, όσο και η υπόθεση της Aegean Marine Petroleum Network η οποία υπόκειται σε έρευνα διεθνών ελεγκτών για πιθανή απάτη ύψους 200 εκατ δολ.
Και τα επενδυτικά… εμπόδια δεν σταματούν εκεί. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει της συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, στέλνοντας κύματα ανησυχίας και αβεβαιότητας στους επενδυτές οι οποίο δεν έχουν ξεχάσει το καταστροφικό 2015, ενώ έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς ανεξάντλητης παροχολογίας οι οποίοι επίσης κάνουν τους επενδυτές να αμφισβητούν το κατά πόσον θα μπορέσουν να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Πώς λοιπόν γίνεται οι επενδυτές να πάρουν την Ελλάδα στα σοβαρά; Γιατί να μπλέξουν με μία χώρα της οποίας η κυβέρνηση το μόνο που κοιτά είναι η παραμονή της στην εξουσία και η δημιουργία ουτοπικών αφηγημάτων. Όχι δεν φταίει μόνο η Ιταλία που δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, κύριε Τσακαλώτο. Φταίει το ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα.
Facebook Comments