Η υπεραπόδοση των αμερικάνικων μετοχών έλαβε τέλος, σύμφωνα με την UBS, η οποία τονίζει πως η  υποαπόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών και των αγορών της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή.

Όπως σημειώνει, αν και ο δείκτης Nasdaq ανέκαμψε χθες, έχει υποχωρήσει πάνω από 3% από την αρχή αυτής της εβδομάδας, αντανακλώντας τις ανησυχίες γύρω από την ζήτηση στον κλάδο της τεχνολογίας και τους φόβους ότι μπορεί να “χτυπηθεί” από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Η δύναμη του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι τιμές των αμερικανικών μετοχών έχουν υπεραποδόσει σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τώρα ο Nasdaq έχει γίνει το βαρίδι της Wall Street,  με απώλειες της τάξης του 13,3% από τις αρχές Οκτωβρίου, σε σύγκριση με των πτώση των παγκόσμιων μετοχών κατά 7,3% το ίδιο διάστημα.

Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει η UBS, ότι η αμερικανική αγορά μετοχών δεν οδηγεί πλέον τις παγκόσμιες αγορές. Ενώ έχει υπεραποδόσει των παγκόσμιων μετοχών κατά 9% στο εννεάμηνο, οι συνολικές επιδόσεις μέχρι στιγμής στο τρέχον τρίμηνο κινούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά των διεθνών αγορών.

Οι κύριες πηγές της πρόσφατης υπεραπόδοσης των ΗΠΑ δεν ισχύουν πια. Η ώθηση στην κερδοφορία των εταιρειών από την περικοπή των φόρων στις ΗΠΑ πέρυσι, η οποία και βοήθησε στο ράλι της Wall Street μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν θα επαναληφθεί το επόμενο έτος. Επιπλέον, τα περιθώρια κέρδους για τις αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, την στιγμή που στις αναδυόμενες αγορές καθώς και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, οι αποτιμήσεις άλλων αγορών είναι πλέον πιο ελκυστικές. Στα μέσα Νοεμβρίου, ο δείκτης p/e των αμερικάνικων μετοχών διαμορφωνόταν κοντά στον μέσο όρο 30 ετών και στο 18, την στιγμή που  οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύονταν με discount 24% και οι μετοχές της ευρωζώνης με discount 18% σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments