Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ ανά μήνα από την αρχή του 2019 και κατάργηση της φορολόγησης των αποδοχών από υπερωρία. Είπε επίσης πως θα ζητήσει από τους εργοδότες να καταβάλουν στο προσωπικό τους ένα αφορολόγητο πριμ στο τέλος του χρόνου, εφόσον έχουν την δυνατότητα.

Σημείωσε επίσης πως θα ανατείλει την αύξηση φόρων σε συνταξιούχους, ενώ παράλληλα διαμήνυσε πως θα θέσει τέλος σε άδικες φορολογικές διευκολύνσεις.

Στον αντίποδα, αρνήθηκε να επαναφέρει τον φόρο στην μεγάλη περιουσία που κατάργησε λίγο αφότου ανέλαβε την προεδρία, το περσινό καλοκαίρι, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Γαλλία.

 

 

Facebook Comments