Ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι… λαλίστατη σε ότι αφορά το εσωτερικό, και φυσικά δεν σταματά να πανηγυρίζει για το success story των υπερπλεονασμάτων της υπερφορολόγησης και της ανάπτυξης λόγω «πνιγμού» των επενδύσεων, στο εξωτερικό δεν φαίνεται να έχει και πολλά να πει. Εμφανίζεται αμήχανη και αδύναμη να πείσει ακόμη και το πιο μικρό fund το οποίο μάλιστα έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα μια χάψει απλά λόγω για να παραμείνει. Γιατί περί αυτού πρόκειται σε ότι αφορά το συνέδριο για την Ελλάδα που οργάνωσε και φέτος η Capital Link στη Νέα Υόρκη. Τα funds που συμμετείχαν – εκτός κάποιων μετρημένων σα δάχτυλα του ενός χεριού εξαιρέσεων – ήταν σχεδόν άγνωστα, και απλά συμμετείχαν καθώς έχουν κατά το πρόσφατο παρελθόν τοποθετηθεί στην Ελλάδα. Δεν ήταν μεγάλα μακροπρόθεσμα funds τα οποία φτιάχνουν την στρατηγική του 2019 και θέλουν να βάλουν στο ραντάρ τους τη χώρα μας. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς που συμμετείχαν στο συνέδριο, το μόνο πλεονέκτημα ήταν πως δόθηκε η ευκαιρία σε όποιον πήγε να κάνει… μία βόλτα στην πανέμορφη και χριστουγεννιάτικη Νεά Υόρκη. Γιατί αλλιώς, επενδυτικά, σοφότεροι δεν έγιναν και ούτε είδαν την όρεξη τους για ελληνικά assesνα ανοίγει,.

Και πως να ανοίξει άλλωστε. Ούτε ο ΟΔΔΗΧ ούτε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχαν κάτι να πουν για κάποια επόμενη έξοδο στις αγορές. Το μόνο ου άκουσαν οι επενδυτές σε κατ’΄ιδίαν συζητήσεις είναι ένα «βλέποντας και κάνοντας», «πολλοί οι κίνδυνοι διεθνώς, δεν ξέρουμε εάν και πότε», «γιατί να βγούμε έχουμε διαθέσιμα για 2 χρόνια τουλάχιστον», και άλλα τέτοια όμορφα. Όταν ένας επενδυτής ακούει τέτοιες αοριστίες και θεωρίες και βλέπει μηδέν σχέδια, γιατί να ασχοληθεί με την Ελλάδα;

Όπως  προειδοποίησε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ο Bob Traa, πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας είναι γεμάτη με «σήματα συναγερμού» που δείχνουν ότι οι υποσχέσεις γύρω από την καθαρή έξοδο προσεγγίζονται σε βάση de minimis, αντί να δημιουργούν ισχυρές άγκυρες εμπιστοσύνης. Οι αγορές το βλέπουν όλο αυτό και για αυτό τα ελληνικά spreads δεν πέφτουν. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, οι πολυαναμενόμενες δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο, δεν έδωσαν τίποτα ουσιαστικό για τα ξένα χαρτοφυλάκια. Το μόνο που ειπώθηκε στην ουσία είναι… είναι θεωρία, και μάλιστα βγαλμένη, κόπι πέιστ κυριολεκτικά, από τον προϋπολογισμό του 2019. Αυτό είχαν να πουν στους επενδυτές, να διαβάσουν μέρη του… προϋπολογισμού!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δύο γύρους συναντήσεων με συνολικά 45 επενδυτές και δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για το πολιτικό τοπίο, την οικονομία αλλά και την νούμερο ένα ανησυχία των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, και δεν κατάφερε να πει τίποτα που να έδινε λόγο σε κάποιον να τοποθετήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα. «Κάναμε το ένα, κάναμε το άλλο…». Τίποτα για το τί θα κάνουν από εδώ και στο εξής. Μάλιστα σε ομιλία του αναγκάστηκε να παραδεχθεί το προβλήματα των τραπεζών. Όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι που τον άκουσαν, η ομιλία του ήταν κακή, δεν πέρασε τα μηνύματα που έπρεπε να περάσει ένας ΥΠΟΙΚ μιας χώρας που βγήκε από τα μνημόνια και ζητά διεθνή κεφάλαια και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών. Όπως τονίζουν, «αυτό το οποίο ζητάμε αυτή τη στιγμή να μάθουμε εκτός από τις εξελίξεις γύρω από τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, είναι το timing των εκλογών. Το 2019 για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι ένας αγώνας δρόμου μεταξύ της προσέλκυσης επενδυτών ή της προσέλκυσης ψηφοφόρων, με το δεύτερο να κυριαρχεί πιθανότατα της ατζέντας του κυβερνητικού επιτελείου».

Οι επενδυτές βλέπουν ξεκάθαρα πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι οι σχέσεις της με τους επενδυτές, αλλά η σχέση της με τις κάλπες. Γιατί λοιπόν να εμπιστευθούν τα χρήματά τους σε μία χώρα η οποία βρίσκεται σε ευθεία εκλογών, με την κυβέρνηση να κόβει από τις επενδύσεις να χρηματοδοτεί στην ουσία τον προεκλογικό της αγώνα μεσώ παροχών και δώρων και ασχολείται μόνο με το πώς θα φτάσει πιο ανώδυνα στις κάλπες και μα έχει κλειστά τα αυτιά σε ότι λένε οι αγορές.

Όπως σημείωσε ο Giulio Baratta, επικεφαλής αγορών ομολόγων στην BNP Paribas, μιλώντας στο συνέδριο οι αναταραχές και οι προκλήσεις στις θα συνεχιστούν και στο επόμενο έτος, ενώ ο  Philip Brown, γενικός διευθυντής της Citi, τόνισε πως μόνο εάν υπάρξει πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, θα υπάρξει περιθώριο για καλή πορεία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Facebook Comments