Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2014 και υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Λαϊκό Κόμμα μίλησε στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στηρίζοντας θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάνοντας ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας “καλημέρα” στα ελληνικά και ευχαριστώντας τόσο προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και συνολικά τη Νέα Δημοκρατία για τη στήριιξή της στο πρόσωπό του. 

Είπε ότι οι δυνάμεις των άκρων βρίσκονται σε άνοδο και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του λαϊκισμού. Επεσήμανε ότι “σήμερα περισσότερο από ποτέ, η πολιτική μας οικογένεια πρέπει να είναι ενωμένη”. Και συνέχισε εγκωμιάζοντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και διαβεβαιώνοντας ότι “η φωνή του Κυριάκου είναι ισχυρή στην Ευρώπη”. “Έχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό των ηγετών σε ολόκληρη την ένωσή μας και όλοι γνωρίζουν ότι όταν μιλάει ο Κυριάκος, στο μυαλό του έχει το καλό του ελληνικού λαού”, προσέθεσε χαρακτηριστικά. Δήλωσε βέβαιος ότι “η Νέα Δημοκρατία όχι απλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές -και η νίκη θα είναι μεγάλη- αλλά πάνω από όλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας εξαιρετικός Πρωθυπουργός!”. 

Ως “δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και ενότητας” χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία και αναγνώρισε όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ώστε να ανανεωθεί ενώ παραμένει ένα κόμμα με ισχυρές αξίες και βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, παραμένει ισχυρό και σε επαφή με τις ανάγκες της εποχής. Εμφατικά είπε ότι “μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα παραμερίσει απλά τους λαϊκιστές, αλλά συνάμα θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία αυτής της υπέροχης χώρας σε όλη την Ευρώπη. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα στείλει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η άνοδος του λαϊκισμού δεν είναι μη αναστρέψιμη”. Ως παράδειγμα όσων είπε παραπάνω έφερε το Brexit στο οποίο -σύμφωνα με τον Βέμπερ- “η μέθοδος των λαϊκιστών είναι μόνο η καταστροφή”. Και σημειώσε ότι “είναι πολύ καλύτερο να μεταρρυθμίσεις την Ευρώπη, εκεί που απαιτείται, από το να  αποχωρήσεις ή ακόμα χειρότερα να καταστρέψεις την ευρωπαϊκή ενότητα”.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Δημήτρη Αβραμόπουλο και το Μανώλη Κεφαλογιάννη για τους οποίους είπε ότι “χάρη στην καλή δουλειά της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χάρη στον Επίτροπο Αβραμόπουλο. Και χάρη στον επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και σε όλους τους Έλληνες συναδέλφους και την εξαιρετική δουλειά που έκαναν καθημερινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!”/ 

Τα παραδείγματα που έδωσε:

  1. Η παράνομη μετανάστευση πρέπει να σταματήσει. Με τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ μειώσαμε σημαντικά τις ροές από το 2015. Και τώρα πιέζουμε για 10.000 επιπλέον αξιωματικούς της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Δίνουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση.
  2. Αναπτυσσόμαστε οικονομικά. Στην Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, oι ηγέτες του ΕΛΚ πέτυχαν μια γρήγορη ανάκαμψη. Υπό την ηγεσία της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα είχε αρχίσει να αναπτύσσεται. Αλλά τότε ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Οι ενέργειες της κυβέρνησής του ήταν καθυστερημένες και δίχως να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα: και το τίμημα βέβαια το πλήρωσαν οι Έλληνες. Οι εργαζόμενες μητέρες, οι νέοι άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά, οι ηλικιωμένοι που στηρίζονται στις συντάξεις τους.
  3. Ποιός θα είχε δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες, αν όχι εμείς; Οι σοσιαλιστές του Τσίπρα έχουν απορρίψει όλες τις εμπορικές συμφωνίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόλις αυτή την εβδομάδα απέρριψαν μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιαπωνία, η οποία θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας! Και για την Ελλάδα. Μόνο ένα κλίμα ευνοϊκό για τους επενδυτές θα δημιουργήσει δουλειές. Γι αυτό το λόγο ο Κυριάκος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός.
  4. Ποιός θα είχε ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στους ψηφιακούς γίγαντες, αν όχι εμείς; Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμετρήθηκε με την Apple και η Ιρλανδία έχει ανακτήσει δισεκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους. Αγαπητοί φίλοι, μόνο το ΕΛΚ μάχεται για μια πραγματικά δίκαιη Ευρώπη.

Ως στόχο έθεσε την οικοδόμηση μίας πραγματικά δημοκρατικής Ευρώπης και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να χάνει νέους ταλαντούχους ανθρώπους -δεν έχει το περιθώριο να χάνει το μέλλον της καθώς από την αρχή της κρίσης, περίπου 400.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από τη χώρα τους προκειμένου να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ. Γι αυτό και πρότεινε ένα νέο σχέδιο καινοτομίας και ανάπτυξης που θα δημιουργήσει πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. 

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό: “Ας βάλουμε τα πράγματα σε σειρά. Θα σταματήσουμε το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα.  Οι Σοσιαλιστές απλά αγνοούν το συγκεκριμένο πρόβλημα ενώ οι λαϊκιστές βασίζονται στο μίσος και στον φόβο. Και οι δύο έχουν ένα κοινό: δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πως να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση. Για εμάς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: κανένας δεν περνάει τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς διαβατήριο. Παράλληλα όμως πρέπει να λάβουμε μέτρα και στην πηγή του μεταναστευτικού προβλήματος, γι αυτό θα προωθήσουμε την εφαρμογή ενός σχεδίου Μάρσαλ για την Αφρική. Κανένας, πουθενά, δεν θα πρέπει να θέλει να αφήσει τον τόπο του επειδή φοβάται για τη ζωή του και για τις ζωές των αγαπημένων του προσώπων. Η Ευρώπη που θα χτίσουμε είναι μια Ευρώπη η οποία βάζει τέλος στην παράνομη μετανάστευση”. Και στην αντζέντα του έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας και την προστασία των δημόσιων χώρων. 

“Τι είναι αυτό που μας ενώνει στην Ευρώπη; Φανταστείτε να πετάτε με αεροπλάνο πάνω από την ήπειρό μας: Από το Ταλίν, να περνάτε στο Δουβλίνο, στη Λισαβόνα και τελικά να προσγειώνεστε σε αυτή την πανέμορφη, αρχαία πόλη, στην Αθήνα. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, υπάρχει μια Χριστιανική εκκλησία -έχουμε κοινές καταβολές!”, είπε ο κ. Βέμπερ για να συνεχίσει αναφερόμενος στους λαϊκιστές που πλήττουν την Ευρώπη. “Οι εκάστοτε Λε Πεν, Βίλντερς και Σαλβίνι της Ευρώπης λένε, «το έθνος μου είναι καλύτερο από το δικό σου έθνος». Λένε στους πολίτες «ανάθεμα πια με την Ευρώπη!». Το μήνυμά τους είναι ο εγωισμός, ο στόχος τους είναι να καταστρέψουν την Ευρώπη. Ποια είναι η δική μου απάντηση; Ναι, η εθνική ταυτότητα είναι σημαντική υπόθεση, αλλά, όπως είπε ο πρώην πρόεδρος του CSU, του κόμματος στο οποίο ανήκω, ο Φραντς Γιόζεφ Στράους τη δεκαετία του 1960, «η Βαυαρία είναι το σπίτι μου, η Γερμανία το έθνος μου και η Ευρώπη το μέλλον μου!». Τα έθνη μπορούν να είναι ισχυρά μόνο σε μια ισχυρή Ευρώπη!”, απάντησε στους λαϊκιστές ο κ. Βέμπερ. Και διασαφήνισε ότι αν δε συνεχίσει ενωμένη η Ευρώπη, είναι χαμένη καθώς σε λίγα χρόνια θα αποτελεί μόλςι το 3% του πληθυσμού. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έθεσε ως νίκη της Ευρώπης τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές: “Η επιλογή είναι δική μας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Το ΕΛΚ δείχνει ξεκάθαρα την κατεύθυνση: όχι στον φόβο, ναι στην ελπίδα. Όχι στον εγωισμό, ναι στην αλληλεγγύη.  Όχι στον διχαστικό λαϊκισμό, ναι στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, εδώ: υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία και με ενωμένη την  οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μαζί θα χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη. Ας ξεκινήσουμε σήμερα, εδώ ακριβώς στην Αθήνα! Μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια νίκη της Ευρώπης!”

To MarketNews.gr καλύπτει λεπτό προς λεπτό το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, εικόνα, ήχος και αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ

Facebook Comments