Πολιτική σταθερότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο στην παρούσα χρονική συγκυρία στον τόπο μας. Γιατί εδώ και καιρό δεν έχουμε πολιτική σταθερότητα, εξαιτίας κυρίως της μακράς προεκλογικής περιόδου αλλά πλέον και λόγω του ιδιότυπου κυβερνητικού σχήματος που προέκυψε μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Επί της ουσίας έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ που στέκεται όρθια  χάρις στις ψήφους άλλων, τυπικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτών…

Το αποτέλεσμα των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών θεωρείται εξόχως καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία της χώρας.

Το πιο σημαντικό είναι τη Δευτέρα που θα ξημερώσει μετά την Κυριακή των εκλογών, είτε αυτές γίνουν το Μάιο είτε στο τέλος της τετραετίας, η χώρα να διαθέτει κυβέρνηση. Και μάλιστα κυβέρνηση μακράς πνοής που να μπορεί να διασφαλίσει ότι θα επανέλθει το αναγκαίο για την οικονομία και την ανάπτυξη κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Τότε και μόνο τότε θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός πάρει στα χέρια του το τιμόνι, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα που πιστεύει ότι είναι δυνατόν να δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής εξόδου από την οικονομική κρίση.

Τότε και μόνο τότε οι αγορές, οι οποίες ήδη πάντως μας βλέπουν με κάπως καλύτερο μάτι σε σχέση με τα λεγόμενα μνημονιακά χρόνια, θα μας εμπιστευτούν ακόμη περισσότερο και θα δούμε να πέφτει και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου.

Ωστόσο αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται βέβαιο ότι οι ερχόμενες κάλπες θα φέρουν και πολιτική σταθερότητα.

Βλέπουμε τη ΝΔ να προηγείται και μάλιστα με αρκετά μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι 5 κόμματα φαίνεται να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή. Αυτά δείχνουν δεδομένα.

Στα μη δεδομένα όμως είναι τα σημαντικά και για αυτά απάντηση θα δώσει η κάλπη όταν έρθει η ώρα. Με τι ποσοστό και με ποια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει η ΝΔ όπως λένε οι δημοσκοπήσεις; Θα είναι αυτοδύναμη; Κι αν έχει αυτοδυναμία,  θα της φτάνουν τα «κουκιά» προφανώς με το ΚΙΝΑΛ για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020; Και επίσης θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να μην εφαρμοστεί ποτέ η απλή αναλογική;

Αν την επομένη των εκλογών δεν έχουμε κυβέρνηση ή εκείνη που θα σχηματιστεί δεν έχει τη δυνατότητα να πάει μακριά, είναι βέβαιο ότι απλώς θα μετράει ο χρόνος αντίστροφα για μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αν όμως γίνουν ποτέ εκλογές με απλή αναλογική ξεχάστε την πολιτική σταθερότητα. Ή για να μην είμαι τόσο υπερβολικός, θα περάσουμε από άλλα 40 κύματα για βρούμε τρόπο να τη διασφαλίσουμε.. Αν είναι τώρα αμφίρροπη μέσα σε αυτό το ηλεκτρισμένο και διχαστικό περιβάλλον των συνεχόμενων μετωπικών συγκρούσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, φανταστείτε τότε.

Επιπρόσθετα να ληφθεί υπόψη ότι τότε οι εκλογές με απλή αναλογική θα διεξαχθούν σχετικά σύντομα και άρα με λίστα. Μην έχει κανείς αμφιβολία, οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία θα είναι λιγότεροι, κάτι που θα πλήξει μεν και τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά κυρίως εκείνο που θα έχει το προβάδισμα.

Φυσικά είναι βέβαιο ότι και τότε τελικά θα βρεθεί διέξοδος. Η χώρα θα βρει ξανά το βηματισμό της.

Με τι κόστος όμως ουδείς γνωρίζει…

Facebook Comments