Η ελκυστική απόδοση του 3,60% της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου κράτησε “ενεργούς” μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων με το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών που δεν μπήκαν την Τρίτη να οδηγεί σε αυξημένο τζίρο αλλά και αρκετές αγοραστικές κινήσεις γύρω από τον τίτλο, με αποτέλεσμα η απόδοσή του (στην διατραπεζική) να διαμορφώνεται σήμερα στο 3,26%, και με σημαντική πτώση της τάξης του 9,4% από την ημέρα της έκδοσής του, οδηγώντας σε εκτόξευση της τιμής του και σε “χαμόγελα” των επενδυτών που τοποθετήθηκαν σε αυτό.

Όπως εξηγεί παράγοντας της αγοράς ομολόγων, το 5ετές ομόλογο βγήκε σε τιμή 99,314 και όπως φαίνεται στην διατραπεζική αγορά, ενδεικτικά, οι επενδυτές αγοράζουν σήμερα με τιμή 100,98 κλεπτά του ευρώ και απόδοση 3,23%. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ομόλογο λήξης 2025 που εκδόθηκε πέρυσι τέτοια εποχή (7ετές) το οποίο είδε την απόδοσή του να εκτοξεύεται και την τιμή του να κινείται ανοδικά ( 100,6 λεπτά του ευρώ περίπου μεσοσταθμικά). Οι λόγοι της καλής επίδοσης του νέου 5ετούς, όπως επισημαίνει είναι α) το καλύτερο διεθνές περιβάλλον καθώς και β) η  καλύτερη ποιότητα επενδυτών που συμμετείχαν στην έκδοση

Η θετική πορεία της έκδοσης οδήγησε σε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στην ευρύτερη αγορά των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται σήμερα στο 3,905% και κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2018. Η άποδοση του ομολόγου λήξης 2023 ( το 5ετές που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2017) διαμορφώνεται στο 2,895%, επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Ιουλίου του 2018.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments