Η κατάσταση της οικονομίας κάθε μέρα που περνάει γίνεται χειρότερη.  Αυτή είναι μια πραγματικότητα που την βιώνουν την καθημερινότητα τους όλοι όσοι ασχολούνται με την πραγματική οικονομία και την αγορά. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Οι επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι σύντομα θα στερέψει το ρευστό από την οικονομία και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όλοι, και ασφαλώς και το ίδιο το κράτος, θα είναι πολύ μεγάλες. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές,  μάλλον γρηγορότερα.

Το πιθανότερο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, οι εκλογές θα γίνουν πραγματικότητα μόνο και μόνο διότι οι κυβερνώντες καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την πολιτική της ακατάσχετης παροχολογίας που έχει φέρει σε αδιέξοδο ακόμα και τον ίδιο τον προϋπολογισμό, ιδίως στο τραπεζικό σύστημα. Μην ξεχνάμε ότι η προειδοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για την κατάσταση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί σύντομα να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, έχει προκαλέσει σεισμό στην οικονομία. Η εντύπωση ότι το τραπεζικό σύστημα είναι στην άκρη του γκρεμού και ότι τα «κόκκινα δάνεια» είναι μια βόμβα μεγατόνων, που ετοιμάζεται να σκάσει, έχουν προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο και της κυβέρνησης αλλα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία των τραπεζών κατέδειξε ότι η κοντόφθαλμη, για εκλογικούς και μόνο λόγους, προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει λύσεις που δεν είναι πραγματικές λύσεις, στο θέμα των κόκκινων δανείων, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τρόπο καθαρά προεκλογικό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και ναρκοθετώντας την πορεία της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτει εν αμφιβόλω την διαδικασία εξόδου της χώρας από την βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται τελευταία δεκαετία.

Ήδη ο διεθνής τύπος προειδοποιεί ότι η εγκατάλειψη κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειες και η παροχολογία οδηγούν σε νέα αδιέξοδα την κυβέρνηση και την οικονομία και φέρνουν πιο κοντά του ενδεχόμενο νέας μεγάλης κρίσης. Μην ξεχνάμε ότι οι αγορές είναι αμείλικτες και ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα από τα οποία είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσουν όσο το προεκλογικό κλίμα δηλητηριάζει τις συνθήκες στην αγορά. Σήμερα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να αδιαφορεί για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Συμπεριφέρεται ωσάν το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το εκλογικό αποτέλεσμα κι η νομή της εξουσίας, κι όχι η πορεία της χώρας κι η προκοπή του τόπου.

Το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», που επεξεργάζονται στο Μαξίμου αποσκοπεί στον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα κληρονομήσει όλες τις αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος και δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν από την κοινωνία και την οικονομία. Δηλαδή η βόμβα θα σκάσει στα χέρια του Κυριάκου, όπως υποστηρίζουν οι Συριζαίοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποτυγχάνει να δώσει λύση στα πιεστικά οικονομικά προβλήματα, η κοινωνική αγανάκτηςη θα μεγεθύνεται και μοιραία ο ΣυΡιζΑ, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μπορέσει να επανέλθει σύντομα ως ο κεντρικός παράγοντας μιας νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης. Καθώς μάλιστα οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Λίγοι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει ότι σήμερα, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, η πραγματικότητα στην οικονομία είναι πολύ χειρότερη ακόμα και από το 2010 όταν η χώρα μας υποχρεώθηκε να μπει στο μνημόνιο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει δημόσιο χρέος  335 δισεκατομμύρια €, μεγαλύτερο από ότι ήταν και το 2010. Αυτό είναι συγκλονιστικό. Αν σύντομα δεν βρεθούν τρόποι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και νέο παραγωγικό χρήμα που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η Ελλάδα και πάλι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Και θα παρακαλεί τους ευρωπαίους για νέο μνημόνιο. Αυτό το γνωρίζει καλά κι ο υπουργός οικονομικών ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επίτηδες κωφεύει.

Με λίγα λόγια, η ανεύθυνη κυβέρνηση Τσίπρα οδηγεί την Ελλάδα και πάλι στην άκρη του γκρεμού για βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη. Αδιαφορώντας για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν όταν η ίδια αποχωρήσει από την εξουσία τους προσεχείς μήνες. Ήδη η εντολή του υπουργού αναπληρωτή οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη να μαζέψει όλα τα διαθέσιμα των φορέων του κράτους σε ειδικό λογαριασμό, καταδεικνύει την έλλειψη ρευστότητας που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση καθώς οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες περνούν χωρίς ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας και χωρίς την ρευστότητα να επικρατεί στην αγορά. Σύντομα η κυβέρνηση Τσίπρα θα παραδώσει την εξουσία όχι γιατί το επιθυμεί αλλά γιατί γνωρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες,  η βιωσιμότητα της δε θα’ναι μεγάλη γιατί δεν είναι μεγάλη η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς!

Facebook Comments