Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο. Το επιτόκιο του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,9%, και το κουπόνι στο 3,875%, ενώ το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, όσο και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου. 

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

Νωρίτερα:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διαμόρφωση του επιτοκίου στο 3,9%, ενώ η ζήτηση ξεπερνά ήδη τα 11 δισ. ευρώ. 

Το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο.

Ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό θα διαμορφωθεί κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 δισ. με 2,5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα:

Στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια προχωράει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή βελτίωση του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε η οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC.

H δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί «στο άμεσο μέλλον», ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, αναφέρει η ανακοίνωση, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα με στόχο την άντληση ενός ποσού περί τα 2 δισ. ευρώ, κοντά σε αυτό που αντλήθηκε στην πρόσφατη έκδοση 5ετούς. Ο ΟΔΔΗΧ θέλει και αυτή τη φορά να συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό «καλής ποιότητας» επενδυτών, με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και θα κινηθεί προσεκτικά, προσφέροντας μια ελκυστική απόδοση. Ετσι, το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 4%, τη στιγμή που η απόδοση του 9ετούς (πρώην 10ετούς) ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 διαμορφώθηκε χθες στο 3,674% (στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006) και άρα στη 10ετία η απόδοση τοποθετείται στο 3,85%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 10ετούς τίτλου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, λίγο πριν η Ελλάδα χτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και περάσει το κατώφλι των προγραμμάτων διάσωσης, με κουπόνι 6,25%, όταν αντλήθηκε το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Η θετική αξιολόγηση της Moody’s, με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο Β1 από Β3 πριν, με θετικές προοπτικές, ήταν καθοριστική, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την απόφαση αυτή του οικονομικού επιτελείου, καθώς ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της αγοράς. Πλέον η Moody’s «ευθυγραμμίζεται» με την S&P αξιολογώντας την Ελλάδα τέσσερις βαθμίδες κάτω από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού» και η Fitch παραμένει η πιο «γενναιόδωρη», με τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments