Στην ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου ορίου επιμένουν οι θεσμοί, με το ΔΝΤ και την Κομισιόν να θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή του μέτρου.

Έτσι, αν  η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφωνήσουν στο θέμα αυτό μεγάλος αριθμός φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα θα ωφεληθεί, αλλά από την άλλη πλευρά ένας μικρότερος αριθμός φορολογουμένων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα ζημιωθεί.

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι ανεξαρτήτως δημοσιονομικών λόγων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου που έχει ήδη ψηφιστεί να τεθεί σε ισχύ από το 2020 πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να μειωθούν οι πολύ υψηλοί οριακοί φορολογικοί συντελεστές για την εργασία και τις επιχειρήσεις.

Χθες υπήρξε νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία αφορούσε συζήτηση επί του σχεδίου της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές συζητήθηκε και το θέμα της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη.

Κάποιες έγκυρες πηγές αναφέρουν πως οι κ.κ. Στουρνάρας και Τσακαλώτος συνάντησαν δύο νοτιοκορεατικές τράπεζες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια.

Από την άλλη  οι θεσμοί δεν θέλουν να συμπεριληφθούν στην περίμετρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας τα «κόκκινα» επαγγελματικά δάνεια που εκτιμάται πως αφορούν περίπου 50.000 μικροεπαγγελματίες.

Επίσης θέτουν θέμα και ως προς την κλιμάκωση της επιδότησης και ως προς τον έλεγχο αλλαγής των οικονομικών δεδομένων των δανειοληπτών. Για τα θέματα περιουσίας εισοδήματος και καταθέσεων εκτιμάται πως ο δύο πλευρές θα βρουν λύσεις.

Facebook Comments