Η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές.

Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα.

Βεβαίως, διευκρινίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί, σημειώνουν.

Νωρίτερα:

Η κυβέρνηση την προσεχή Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών».

Από τις δηλώσεις των κυβερνητικών πηγών δεν προκύπτει σαφώς εάν με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα προς τη σκληρή γραμμή ανεβάζοντας τους τόνους, εάν δηλαδή διαμηνύει ότι θα προχωρήσει ούτως ή άλλως στην κατάθεση του νομοσχεδίου ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς, ή εάν αντιθέτως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν φαίνεται να αποκλείει ξεκάθαρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Αν τελικά η κυβέρνηση υλοποιήσει μονομερώς τη συγκεκριμένη της εξαγγελία θα αποτελέσει την αφορμή για ρήξη με τους θεσμούς, καθώς κάτι τέτοιο αντιτίθεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την εκταμίευση της δόσης ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να συμβεί στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.
 

Facebook Comments