Κοινωνική εγγύηση το επίδομα γάμου στη νέα ΕΓΣΣΕ

Euro2day

Κοινωνική εγγύηση το επίδομα γάμου στη νέα ΕΓΣΣΕ , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Όσοι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι εννοούμε όσα λέμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διασώσουμε στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το επίδομα γάμου, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ: "Το επίδομα γάμου εισήχθη για πρώτη φορά στον μισθό των Ελλήνων το 1976 όταν και κατοχυρώνονται στην Ελλάδα μια σειρά από κοινωνικά δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι απευθύνεται σε μεμονωμένους εργαζόμενους στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την προάσπιση και την προαγωγή ενός μείζονος κοινωνικού θεσμού: της οικογένειας.

Το επίδομα οικογενειακής κατάστασης δεν αποτελεί ένα κλασσικό ατομικό και οικονομικό δικαίωμα αλλά μία «εγγύηση» του θεσμού της οικογένειας και από την άποψη αυτή η όποια κατάργησή του από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα έπληττε άλλη μία φορά τον ιερό πυρήνα των Συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών.

Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης που υπονομεύονται η κοινωνική συνοχή και η διατήρηση του θεσμού της οικογένειας η προάσπιση του επιδόματος γάμου δεν έχει μόνο υλικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να τονισθεί ότι τόσο στην κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων όσο και στη νέα σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων το επίδομα γάμου διεσώθη και εξακολουθεί να ισχύει.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι στο βαθμό που έχουμε εμπεδώσει τον κοινωνικό μας ρόλο είμαστε θετικοί στη διατήρηση ενός τέτοιου δικαιώματος των εργαζομένων, ακόμα και εάν χρειαστεί να περιορισθεί για να σωθεί. Άλλωστε, είμαστε αυτοί που διαπιστώσαμε πρώτοι πόσο γονάτισαν την αγορά οι ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και πρόσφατα πόσο έλλειψε από την αγορά το «δώρο του Πάσχα» των συνταξιούχων.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων εργοδοτών είμαστε υπέρ της πατρίδας μας και όχι όπως λίγοι υπέρ της «παρτίδας» τους. Γι’ αυτό όσοι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι εννοούμε όσα λέμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διασώσουμε στη νέα ΕΓΣΣΕ το «κοινωνικό» επίδομα γάμου".