Πόσο ξακουστή κάναμε τη Μακεδονία, πριν αρχίσουν να την διεκδικούν οι Σλάβοι; Ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα ήταν για 16 χρόνια πίσω από έναν υφασμάτινο μπερντέ σκεπασμένος με λαμαρίνες, μέχρι που οι Σκοπιανοί άρχισαν να γίνονται ενοχλητικοί, οπότε δεήσαμε να φτιάξουμε το Μουσείο της Βεργίνας. Αλλά δεν θεωρήσαμε αναγκαίο να βάλουμε πινακίδες που να σε οδηγούν εκεί. Πας με GPS ή ρωτώντας.

Ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν υπήρχε σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι το 1973, όταν στήθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης χρηματοδοτημένος από… έρανο πολιτών, με πρωτοβουλία της χούντας. (Παρά το ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν Μακεδόνας και υπήρξε πρωθυπουργός από το 1955 μέχρι το 1963). Στην Αθήνα δεν υπάρχει πουθενά άγαλμα του πιο ξακουστού Έλληνα, μολονότι υπάρχουν αγάλματα ηρώων της… Λατινικής Αμερικής. Ένας ορειχάλκινος έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο του Γιάννη Παππά, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1992 και από τότε ψάχνει χώρο να τοποθετηθεί. Τώρα βρίσκεται σε αποθήκη του μουσείου Μπενάκη.

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τοποθετήσεις διάφορων “πολιτικών ανδρών” επί του θέματος όταν ο Δήμος Αθηναίων έψαχνε να βρει χώρο να τον βάλει τον Απρίλιο του 2015. Είχε προταθεί τότε η τριγωνική νησίδα στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, απέναντι από το άγαλμα του Βύρωνα. Ο Φίλιππος Δραγούμης, απόγονος του Ίωνα, υποστήριζε πως “γενικότερα η Αθήνα δεν έχει κάποιο λόγο να τιμά τον Μεγαλέξανδρο” και ένα τέτοιο άγαλμα είναι ακατάλληλο λόγω…”του εθνικισμού που επισύρει”! Το ΚΚΕ διά του θιασώτη της δικτατορίας του προλεταριάτου που διεκδικεί τη δημαρχία, Νίκου Σοφιανού, θυμήθηκε την καταστροφή των Θηβών. Ο καθηγητής Θάνος Βερέμης ήταν πιο διαλλακτικός αναγνωρίζοντας πως ο Αλέξανδρος “δεν ήταν και πολύ καλός για την Αθήνα, αλλά δεν πειράζει”. Ενώ ο Χοσέ Χερβάσιο Αρτίγας ήταν! Πρόκειται για τον στρατηγό, πατέρα της ανεξαρτησίας της Ουρουγουάης, ο ορειχάλκινος ανδριάντας του οποίου βρίσκεται στο πάρκο δίπλα στο Χίλτον στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Χατζηγιάννη Μέξη. Ο Αρτίγας και άλλοι 5-6 Λατινοαμερικάνοι “απελευθερωτές” βρήκαν θέση στην Αθήνα, ο Μέγας Αλέξανδρος ακόμα ψάχνει.

Πόσο ξακουστή την κάναμε εμείς την Μακεδονία πριν την υπεξαιρέσουν οι Σλάβοι;

Facebook Comments