To Brexit έχει στοιχίσει στη Βρετανία περί τα 600 εκατ. στερλίνες εβδομαδιαίως από το δημοψήφισμα του 2016 έως σήμερα, όπως υπολογίζει η Goldman Sachs, η οποία και επισημαίνει ότι χωρίς το «σοκ» αυτό το ΑΕΠ της βρετανικής οικονομίας θα ήταν 2,4% μεγαλύτερο.

Όπως εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αρκετά ισχυρό ήταν το πλήγμα για τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση, γεγονός που αποκαλύπτει ότι ο παράγοντας, που «βάρυνε» περισσότερο από κάθε άλλον  ήταν η αβεβαιότητα, που συνδέεται με τη διαδικασία και όχι η απόφαση της εξόδου αυτή καθεαυτή.

Η επισήμανση της Goldman έρχεται την ώρα που η Βουλή προσπαθεί να βρει λύση, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βράδυ οι βουλευτές θα ψηφίσουν εκ νέου επί διάφορων επιλογών, μεταξύ των οποίων είναι το no deal, μία στενότερη οικονομική σχέση με την κοινότητα των 27 ή νέο δημοψήφισμα, ώστε να δώσουν τη λύση οι πολίτες.

H Βρετανίδα πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά με δεδομένο ότι τόσο οι Τόρις όσο και οι Εργατικοί είναι διχασμένοι σχετικά με το τι είδους Brexit θέλουν, είναι αμφίβολο εάν οι εκλογές θα οδηγούσαν σε άρση του αδιεξόδου.

Πηγή: Financial Times, BBC

Facebook Comments