Θετικός εμφανίστηκε ο Πολ Τόμσεν στην προοπτική προώρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

«Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας πως η βοήθεια του Ταμείου πρέπει να είναι προσωρινή, όταν την χρειάζονται οι χώρες. 

Όπως εξήγησε,  κατά την άποψη του ΔΝΤ είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων και φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Επίσης, συμπλήρωσε ότι θα βοηθούσε για να αποκατασταθεί η δημόσια δαπάνη, που τα χρόνια της κρίσης μειώθηκε δραματικά.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Τόμσεν σημείωσε πως η Αθήνα πρέπει να συγκροτήσει αξιόπιστη στρατηγική ώστε να συρρικνωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσθέτοντας με νόημα ότι η πολιτική που προβλέπει σταδιακή μείωσή τους σε βάθος ετών δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη.

Μιλώντας στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ο κ. Τόμσεν διευκρίνισε πως ο οργανισμός δεν έχει πρόγραμμα στην Ελλάδα και συνεπώς δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία ώστε να κρίνει εάν απαιτείται κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Ξεκαθάρισε πάντως πως εδώ και καιρό το ΔΝΤ είναι της άποψης ότι χρειάζεται ουσιαστική λύση στο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων, ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να χρηματοδοτήσει ξανά την πραγματική οικονομία.

 

Facebook Comments