Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ έδωσε στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα.

Το κείμενο αυτό, έκτασης 400 σελίδων, περιέχει τα συμπεράσματα της έρευνας που κράτησε 22 μήνες και έριξε βαριά σκιά στους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Από το έγγραφο έχουν αφαιρεθεί “ευαίσθητες” λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα μαρτύρων, καθώς και δεδομένα που πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ υπερασπίστηκε με σθένος τον πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζοντας ότι στην έρευνα δεν βρέθηκαν στοιχεία για συνωμοσία ανάμεσα στο επιτελείο Τραμπ και τη Μόσχα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Καθώς είχε μόλις ξεκινήσει τη θητεία του επιδιώκοντας να ασκήσει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, ομοσπονδιακοί πράκτορες και εισαγγελείς ήλεγχαν (ήδη) εξονυχιστικά τη διαγωγή του προτού και αφότου ανέλαβε καθήκοντα αλλά και τη διαγωγή ορισμένων συνεργατών του» σημείωσε ο Ουίλιαμ Μπαρ που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας να καθορίσει τη ρητορική σε μια ημέρα ορόσημο για την ταραχώδη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Την ίδια ώρα, ακούγονταν ατέρμονες εικασίες στα ΜΜΕ σχετικά με την προσωπική ενοχή του προέδρου. Κι όμως, όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε από την αρχή, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία συνωμοσία» τόνισε ο Μπαρ, ένας από τους λίγους ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν την έκθεση.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μια νέα πολιτική μάχη στο Κογκρέσο, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στοχεύει στην επανεκλογή του σε μια βαθιά διχασμένη χώρα.

Λεπτά αφότου ο Ουίλιαμ Μπαρ ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε μια φωτογραφία του στο Twitter, ενώ τον περιέβαλλε ομίχλη, με τη φράση:

«Όχι συνωμοσία. Όχι παρακώλυση. Για τους μισάνθρωπους και τους ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκρατικούς. Το παιχνίδι τελείωσε (GAME OVER)».

Facebook Comments