Τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την αρνητική εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ  για το 2018 επιρρίπτει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάνοντας λόγο για μυωπικές και αποτυχημένες πολιτικές που παράγουν καταστροφικά αποτελέσματα για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας και περιγράφοντας τα αίτια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ  «τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αδικούν κατάφωρα το στρατηγικό ρόλο και το έργο της επιχείρησης καθώς δεν περιλαμβάνουν το κόστος που επωμίζεται η ΔΕΗ για να υπάρχει αδιατάρακτη τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα καθώς είναι «προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου» (κρίσιμος ρόλος που οι ιδιώτες δεν αναλαμβάνουν), δεν «μετρούν» το κόστος που πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει η ΔΕΗ για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τους ιδιώτες όταν οι οφειλές στη ΔΕΗ για ΥΚΩ  ανέρχονται σε περισσότερα από 680 εκατ. ευρώ μόνον για το 2011» .

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το τεράστιο κόστος που προκαλεί στη ΔΕΗ η αλματώδης αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων (CO2) , την οποία πάντως η επιχείρηση δεν μετακύλησε στους καταναλωτές , σε αντίθεση με ότι κάνουν οι ανταγωνιστές της, οι οποίοι προσφέρουν τιμολόγια συνδεδεμένα με την οριακή τιμή (ρήτρα οριακής τιμής)», σημειώνει και προσθέτει πως την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται «η πλήρη αποτυχία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση σε τέτοιο βαθμό που το σύνολο πλέον της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ προσφέρεται στους ανταγωνιστές της σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής».

«Παρά τις αποσπασματικές προσπάθειες της διοίκησης για τη βελτίωση της εισπραξιμοτητας των οφειλών το τελευταίο διάστημα , το πρόβλημα συνεχίζει να έχει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς κυβέρνηση και διοίκηση υιοθετώντας στο παρελθόν λογικές «δεν πληρώνω», οδήγησαν τις οφειλές στο δυσθεώρητο ύψος των 3 δισ. ευρώ», επισημαίνει.

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τονίζει ότι το πρόβλημα αυτό απειλεί άμεσα την ίδια την ύπαρξη της επιχείρησης , συνιστά «βραδυφλεγή βόμβα» και χρειάζεται επείγοντα μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Facebook Comments