Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση διεξάγεται σε κλίμα έντονης πόλωσης, το οποίο έχει καλλιεργηθεί από πολλούς παράγοντες. Η υπόθεση Πολάκη αποτέλεσε την αφορμή, ενώ ακολούθησαν τα νέα ντοκουμέντα για την φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι, αλλά και οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος Παναγόπουλου.

Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθεί φυσικά και η οικονομία, μια ημέρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα θετικά μέτρα, που προκάλεσαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και ερωτηματικά από την πλευρά των θεσμών.

Αναλυτικά ο Α. Τσίπρας είπε:

“Ζητώ εκ νέου την εμπιστοσύνη της βουλής για σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και κοινωνίας. Αλά και στις 26 Μαΐου την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για την ενίσχυση των πολλών που αφορά το σήμερα, το αύριο και τα επόμενα χρόνια.

Επιτάχυνση και επιστροφή πολλών στην ευημερία. Δεν ήρθα με στόχο να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη. Δεν ήρθα να αντιπαρατεθώ στα ασήμαντα ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Ήρθα να αντιπαρατεθώ με το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Είναι το ίδιο σχέδιο με αυτό που έριξε την χώρα στα βράχια το 2010. Το ίδιο σχέδιο που είχε αποτέλεσμα την κοινωνική διάλυση, την ταπείνωση ενός λαού.

Αυτό το πρόγραμμα θέλει να εφαρμόσει πάλι η Ν.Δ σε περίπτωση που τον εμπιστευτεί ο λαός. Πρόκειται για σχέδιο προαναγγελθείσης καταστροφής.

Δίλημμα εκλογικό – επίθεση και σε Καραμανλή

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν με το πολιτικό μας σχέδιο θα διασφαλίσουμε την ομαλή πορεία της χώρας στην κανονικότητα και την ευημερία για τους πολλούς. Θα συνεχισουμε την θετική πορεία προς τα μπροστά η θα οδηγήσουμε ξανά τη χώρα σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Θα συνεχίσουμε την πορεία σε δρόμο δίκαιης ανάπτυξης ή θα γυρίσουμε πίσω;

Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης σε σχέδιο στήριξης για τους πολλούς όταν 8 Μαίου 2010, ψηφιζόταν η πρώτη δανειακή σύμβαση με τους πιστωτές μας. Πριν από εννέα χρόνια μπήκαμε σε αυτή την τραγωδία. Μπήκαμε γιατί η παράταξής σας άφησε την χώρα απροστάτευτη. Δεν ήμασταν εμείς αλλά εσείς που αφήσατε έλλειμμα 15%.  Εσείς εφαρμόσατε από το 2010-2014 την πιο βάναυση πολιτική λιτότητας.

Απολογισμός Κυβέρνησης

Παραλάβαμε χώρα κοινωνία και οικονομία λεηλατημένη. Εμείς σηκώσαμε ανάστημα στην Ε.Ε. Αναγκαστήκαμε τον Ιούλιο του 2015 να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να κάνουμε μετά πολλά βήμματα μπροστα. Και ζητήσαμε ξανά τη έγκριση του ελληνικού λαού. Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά.

Εμείς επιστρέψαμε την υπεραπόδοση της οικονομίας στους συμπολίτες μας για τρία ολόκληρα χρόνια. Αγωνιστήκαμε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και πετύχαμε να υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και να θωρακίσουμε την οικονομία μας.

Τα πετύχαμε με σχέδιο, σοβαρότητα και κόπο. Πετύχαμε να βγάλουμε την χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από ακριβως εννέα χρόνια.

Η αποκατάσταση αδικιών είναι για εμάς σημαντική προτεραιότητα.

Μέτρα

Όσα ανακοινώσαμε χθες σε ένα σχέδιο που ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και δίνει ανάσα στους πολλούς, θα νομοθετηθούν και θα υλοποιηθούν κανονικά όπως και τα προηγούμενα.

Εμείς εξαγγείλαμε αυτό που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε λαϊκισμό και ανέφικτο: Την 13η σύνταξη.

Εμείς δεν ερχόμαστε με τρύπιες υποσχέσεις.

Ν.Δ- Μητσοτάκη

Θα έρθετε και θα ψηφίζετε την άλλη βδομάδα ένα προς ένα τα μέτρα και θα λέτε “ναι σε όλα”.

Τελικά αυτά που φέραμε είναι τα δικά σας μέτρα ή είναι παροχές, κόλπα και δώρα; Δεν είναι τίποτα από αυτά. Είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Ο έμπρακτος σεβασμός στις θυσίες όσων υπέφεραν.

Ο ελληνικός λαός έχει να επιλέξει στο σχέδιο το δικό μας για τους πολλούς απέναντι σε ποιο σχέδιο; ποιο είναι το δικό σας σχέδιο; 

Η δική σας προγραμματική πρόταση είναι τα κουτσομπολιά, η δολοφονία χαρακτήρων; αυτό είναι το δικό σας σχέδιο; Δεν πάτε στις εκλογές με την πολακειαδα και τον κιτρινισμό γιατί δεν έχετε σχέδιο. Έχετε σχέδιο αλλά θέλετε να το κρύψετε από τον ελληνικό λαό, είναι το σχέδιο του ΔΝΤ.

Γιατί κρύβεστε και δεν θέλετε τηλεοπτική αναμέτρηση; θέλετε να βάλουμε συντονιστή τον Πορτοσάλτε; ας το κάνουμε.

Εσείς δεν πήγατε στο ΚΕΦΙΜ και επικροτήσατε τις θέσεις του; Διεύρυνση φορολογικής βάσης όπως λέει το ΔΝΤ υποστηρίζει. κι εσείς πήγατε στην ΔΕΘ και εξαγγείλατε μείωση αφορολόγητου. Στο πρόγραμμά σας είναι η κατάργηση κι έρχεστε εδώ και κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό.

Θέλετε να κρύψετε ότι το σχέδιό σας είναι πρόγραμμα του Βαυαρού φίλου σας και ανθέλληνα, Βέμπερ. Να τον χαίρεστε.

Τι θα κάνετε τις επόμενες ημέρες; θα ψηφίσετε τον λαϊκισμό της 13ης σύνταξης; γιατί αν το ψηφίσετε να πείτε στον Βέμπερ να κάνει κουμάντο στην δική του χώρα.

Ο κ. Βεμπερ κατήγγειλε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες. Κάθε ψήφος υποστήριξης της Ν.Δ είναι ψήφος στον ανθέλληνα Βέμπερ.”.

Κ. Μητσοτάκης: Προκηρύξτε άμεσα εκλογές και κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλετε

“Το ηθικό πλεονέκτημα του κ. Τσίπρα βούλιαξε στα γαλαζοπράσινα νησιά του Ιονίου…Οι πολίτες αντί να λένε “νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός”, θα λένε “νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος””, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δόμησε μία ομιλία αντεπίθεσης και απογύμνωσης κάθε κυβερνητικής πολιτικής.

“Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό. Η πρόταση μομφής δεν αφορά τα πεπραγμένα του κ. Πολάκη στο υπουργείο Υγείας. Αλλά, τη συμπεριφορά του, το ήθος και το ύφος της εξουσίας που αποπνέει. Ταυτίζεστε κ. Τσίπρα με αυτές τις συμπεριφορές. Στη Βουλή θα συζητήσουμε. Στη Βουλή θα αντιπαρατεθούμε και θα απολογηθείτε. Εάν θέλετε τηλεμαχία, προκηρύξτε εκλογές και θα κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλετε. Να συζητήσουμε για όλα. Στις 26 Μαΐου ένας θα χαμογελάει και ένας θα κλαίει. Και η ΝΔ θα πετύχει τη μεγάλη πολιτική νίκη. Από τον Πολάκη στο Μάτι. Από το Μάτι στα κότερα. Από τα κότερα στη χθεσινή φιέστα. Των απεγνωσμένων “θα” της δημαγωγίας. Για τα κυβερνητικά “τυράκια” της τελευταίας στιγμής πριν από την “φάκα” της κάλπης, που τόσο τρέμει ο κ. Τσίπρας. Που δεν μπορούν, όμως, ούτε την πραγματικότητα να αλλάξουν, ούτε να σκεπάσουν όλα όσα ζήσαμε και ζούμε”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Facebook Comments