“Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και τα αντισταθμιστικά οφέλη πολύ χαμηλά, για το λόγο αυτό απαιτείται ένα καλύτερο μείγμα φορολογικής πολιτικής”. Αυτό επισήμανε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Έκανε λόγο για ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την “κουλτούρα πληρωμών”.

Μιλώντας για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων και της μη μείωσης του αφορολόγητου, είπε “αυτό δεν είναι αρνητικό μόνο για την ανάπτυξη, αλλά επίσης για τη ικανότητα πληρωμών και την κοινωνική συνοχή” δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου σύμφωνα με τον “Αθήνα 9.84”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε “δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση”, αναφερόμενος και στους φόρους αλλά και στις υπόλοιπες εξαγγελίες.

Επίσης στο δημοσιονομικό πεδίο έκανε λόγο για διαχείριση του κινδύνου από ενδεχόμενες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για τα αναδρομικά τα οποία μπορούν να ανέλθουν έως και 9 δισ. ευρώ όπως είπε.

Νωρίτερα, σε αντίστοιχη αναφορά του, ο κ. Ντόλμαν είχε θέσει δύο βασικές προτεραιότητες για τη δημοσιονομική πολιτική: ένα καλύτερο μείγμα αυτής, με μείωση φόρων και αύξηση των πολύ χαμηλών κοινωνικών δαπανών. Για να δημιουργηθεί όμως ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, υποστήριξε, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογική βάση και «δυστυχώς, η κυβέρνηση κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, συνεχίζοντας να εξαιρεί ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος και να μειώνει τη βάση του ΦΠΑ».

Όσο για τις ρυθμίσεις, έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τα δημοσιονομικά, εξαιτίας της καθιέρωσής τους, υποστηρίζοντας ότι σε μέσο όρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθιερώνονταν τρεις ρυθμίσεις οφειλών τον χρόνο…

Το ΔΝΤ επανέλαβε σήμερα μέσω του Π. Ντόλμαν τη θέση του όπως έχει αποτυπωθεί και στην τελευταία έκθεσή του για την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, υπό τον κίνδυνο να προκύψουν πιέσεις ύψους έως και 9 δισ. ευρώ από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις για διεκδικήσεις αναδρομικών.

Facebook Comments