“Σύννεφα” πάνω από τα ελληνικά ομόλογα
Για αυτόν τον λόγο η UBS, άλλωστε, "γύρισε" σε επιφυλακτική τη στάση για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων
Για αυτόν τον λόγο η UBS, άλλωστε, "γύρισε" σε επιφυλακτική τη στάση για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων
Οι διεθνείς οίκοι εδώ και καιρό προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο από τις παροχές εν όψει εκλογών τη στιγμή που ήδη υπάρχουν αβεβαιότητες αλλά και ανησυχίες για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις άλλων αποφάσεων και κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Για αυτόν τον λόγο η UBS, άλλωστε, “γύρισε” σε επιφυλακτική τη στάση για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων, δίνοντας μάλιστα σύσταση sell για όλα τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μετά το 2020. Ένας λόγος που οδήγησε σε αυτή την προσεκτική πλέον στάση της, όπως τόνισε, είναι η διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη χώρα οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Η ελβετική τράπεζα σημειώνει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία του “επενδυτικού βαθμού” αργεί ακόμη και εκτιμά πως δεν αναμένεται να βρεθεί υψηλότερα από την κατηγορία ΒΒ τους επόμενους 12 μήνες. Αν και η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε δύο εξόδους στις αγορές φέτος και έχει δημιουργήσει σημαντικό “μαξιλάρι” ρευστότητας, το οποίο προκαλεί “ασφάλεια” στους επενδυτές, η UBS συστήνει “πώληση” για τα ελληνικά ομόλογα επισημαίνοντας πως οι σημερινές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν “αποζημιώνουν” τους επενδυτές για τους κινδύνους που ακόμη υπάρχουν. Το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να παραμένει μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω μέτρα από τους πιστωτές, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ευάλωτη στον κίνδυνο ύφεσης, ενώ η ανάγκη συνέχισης της στήριξης της χώρας από τους επίσημους πιστωτές στο μακροπρόθεσμο διάστημα είναι πιθανή, όπως προειδοποιεί.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κατέγραψε σημαντική άνοδο (κατά περισσότερο από 5%) την περασμένη εβδομάδα ξεπερνώντας τα επίπεδα του 3,5%, έχοντας πλέον απομακρυνθεί σημαντικά από τα χαμηλά 14 ετών και το 3,285% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο το οποίο ήταν μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά. Εκτόξευση στο 2,45% σημείωσε η απόδοση του 5ετούς, μετά την άνοδο κατά 9% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα όπου και βρέθηκε αρκετά μακριά πλέον από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης σημειώσει τον Απρίλιο.
Η HSBC, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στελεχών της στην Ελλάδα, είχε επισημάνει πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτήν τη στιγμή για τη χώρα είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11%, οι εξωτερικές ανισορροπίες καθώς και οι επικείμενες εκλογές – λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων-παροχών, που μπορεί να έχουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. “Κάποια προεκλογικά δώρα από την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ πιθανά, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το χάσμα με τη Νέα Δημοκρατία και αυτό θα φέρει αβεβαιότητα στις αγορές και πιθανώς να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό”, όπως είχε τονίσει. Έτσι, όπως προβλέπει, οι διαφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Προϋπολογισμού για το 2020 που ξεκινούν το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανές.
Η DZ Bank είχε σημειώσει πως παρά την επιτυχία των εκδόσεων ομολόγων από τοπ Ελληνικό Δημόσιο, η καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να διατηρηθεί. Εν όψει των προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών φέτος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να επιβραδύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και να κάνει προεκλογικές παραχωρήσεις, έτσι οι χαμηλότερες τιμές (και η άνοδος των αποδόσεων) για τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ πιθανές, ως συνέπεια, στη συνέχεια.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments