Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλά με τις αγορές και… συναντιέται μαζί τους όπως δήλωσε ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο κατά την συνέντευξη Τύπου των προεκλογικών εξαγγελιών, προέβλεψε με βεβαιότητα πως οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Ας μην παίξει τζόκερ ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. Πιο άστοχη πρόβλεψη δεν μπορούσε να κάνει. Οι αγορές, οι οποίες δεν μιλούν μαζί του αλλά απαντούν σε αυτά που λέει, έδειξαν ξεκάθαρα τον δρόμο και έριξαν «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση.

Η αγορά των ελληνικών ομολόγων επιδεινώθηκε και μάλιστα έντονα, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων να παίρνουν την ανιούσα. Μάλιστα, από την Τετάρτη και στον απόηχο των ανακοινώσεων των προεκλογικών παροχών, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε κατά 6% ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, κατά περισσότερο από 10%. Ο ΟΔΔΗΧ «πάγωσε» την πολυσυζητημένη έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου.

Εκτός από τους επενδυτές, και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την παροχολογία δηλώνοντας χαρακτηριστικά στο Reuters πως «οι προτάσεις του Τσίπρα αποτελούν ακριβώς δείγμα της οικονομικής χαλάρωσης που είναι συνδεδεμένη με την πολιτική για την οποία είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους». Το ΔΝΤ διαμήνυσε ξεκάθαρα πως με αυτά τα μέτρα η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Μεγάλη επιτυχία κύριοι της κυβέρνησης! Μοιράσατε ψίχουλα σε σχέση με αυτά που έχετε πάρει από τους Έλληνες φορολογουμένους και συνταξιούχους και χρησιμοποιείτε μέρος από χρήματα της συμφωνίας με τους δανειστές, τα οποία ήδη αποτελούν εγγύηση ότι η Ελλάδα ακολουθεί το μεταμνημονιακό πρόγραμμα, για να τα δώσετε… ξανά στους δανειστές ως (ξανά μανά) εγγύηση. Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «για την Ελλάδα των πολλών»… κορόιδων που νομίζει ότι υπάρχουν…

Τα λαϊκιστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν είναι αναπτυξιακά, αλλά προεκλογικά. Και μάλιστα 20 μέρες πριν τις κάλπες. Αντί να μειώσει την φορολογία των επιχειρήσεων και την φορολογία των μεσαίων εισοδημάτων για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνει τον ΦΠΑ επιλεκτικά σε επίπεδα που ήταν το 2014. Χαρακτηρίζει προϊόντα πολυτελείας και διατηρεί τον υψηλό ΦΠΑ του 24% σε είδη καθημερινής ανάγκης του νοικοκυριού και προσωπικής υγιεινής. Μα φυσικά! Είναι πολυτέλεια το να καθαρίζει κανείς το σπίτι του με απορρυπαντικά, το να πλένεται με σαπούνι ή αφρόλουτρο, το να πλένει τα δόντια του με οδοντόκρεμα… Εννοείται πως είναι πολυτέλεια και ο καφές και τα ροφήματα. Θες τόνωση; Ξαμολήσου στους κάμπους να μαζέψεις βότανα. Μα πού ζούμε!

Αλλά τέτοια είναι η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα της εξουσίας. Με το που έσκασαν οι αλήθειες για το Μάτι και οι φωτογραφίες για την ξεκούραση του κ. Τσίπρα (και άλλων) στο υπερπολυτελές σκάφος  του εφοπλιστικού ζεύγους των Παναγόπουλων, το οποίο έκανε και μία στάση στην Ιθάκη τον Αύγουστο για να δώσει το διάγγελμά του για την έξοδο από το μνημόνιο, έσπευσαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων. Να βάλουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας τις παροχές, έτσι ώστε να ξεχαστούν οι αλήθειες που καίνε. Ας θυμηθούμε και το τι έλεγε στο διάγγελμα του το οποίο έγινε εν μέσω των διακοπών του στη θαλαμηγό Odyssey:  «Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Τη φορο-ασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της».

Το  cash buffer αποτελεί μια βασική πηγή «ασφάλειας» για τους επενδυτές και δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην πρόσβαση της χώρας στις αγορές και το σημαντικότερο, δημιουργήθηκε και συμφωνήθηκε ακριβώς γιατί η Ελλάδα δέχθηκε να σημειώνει υψηλά πλεονάσματα, κι έτσι να λαμβάνει τα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους. Η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης να βάλει χέρι σε αυτό το «μαξιλάρι ασφαλείας» ήταν λογικό να έχει αυτήν την αντίδραση από τις αγορές οι οποίες βλέπουν πως η κυβέρνηση λόγω των κακών δημοσκοπικών ποσοστών της και εν όψει εκλογών, επιλέγει να προχωρά σε ανακοινώσεις οι οποίες πάνε κόντρα στη συμφωνία, επαναφέροντας έτσι τους φόβους των επενδυτών για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέες αντιπαραθέσεις με τους δανειστές.

Οι διεθνείς αναλυτές είχαν υπογραμμίσει εδώ και καιρό πως βασική πηγή ανησυχίας σχετικά με την Ελλάδα είναι τα προεκλογικά δώρα στα οποία μπορεί να… προσφύγει η κυβέρνηση, τη στιγμή που ήδη υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες. Η HSBC, έπειτα από πρόσφατο ταξίδι της στην Ελλάδα, είχε επισημάνει πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11%, οι εξωτερικές ανισορροπίες καθώς και οι επικείμενες εκλογές – λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων-παροχών, που μπορεί να έχουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Η Moody’s στην πρόσφατη αξιολόγησή της για την Ελλάδα είχε υπογραμμίσει πως το αξιόχρεο της χώρας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί, αν φανεί πως το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ έχει υποχωρήσει με την αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ή με την υιοθέτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε πιο αδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Το… έργο αναμένεται να έχει συνέχεια και άσχημο φινάλε… Όταν μιλήσουν επίσημα οι δανειστές. Στη Γερμανία ήδη συζητήθηκε το να επιστρέψει η Ελλάδα την τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ (το cash buffer) με αφορμή τις παροχές που ανακοίνωσε ο Τσίπρας…

Facebook Comments