Και νέα ύφεση απειλεί την τουρκική οικονομία

MarketNews

Και νέα ύφεση απειλεί την τουρκική οικονομία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής τους προηγούμενους τρεις μήνες, η άνοδος του σύνθετου δείκτη υπευθύνων παραγγελιών (PMI) και η πιστωτική επέκταση σημαίνουν πως πιθανότατα η τουρκική οικονομία κατάφερε να βγει από την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, η νέα νομισματική αναταραχή και η μεγάλη υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου απειλούν την Τουρκία με νέα ύφεση, προειδοποιούν οικονομολόγοι.

Η ενίσχυση της τουρκικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,1% τον Μάρτιο, άνοδος για τρίτο συναπτό μήνα, φαίνεται να επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ πως η Τουρκία θα βγει από την ύφεση του δευτέρου εξαμήνου του 2018. Το πρόβλημα για την Αγκυρα είναι πως η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12% από την αρχή του έτους έναντι του δολαρίου, ενώ το 2018 είχε χάσει το 30% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς ομολόγου είχε ανέλθει στις 9 Μαΐου στο 20,31%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018, όταν είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της η πολιτική σύγκρουση του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η κρίση της λίρας. Χθες, η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 19,05%, ενώ στην αρχή του έτους βρισκόταν στο επίπεδο του 15%.

Η μεγάλη εξασθένηση της λίρας περιορίζει σημαντικά την εσωτερική ζήτηση στην Τουρκία και αυξάνει σε δυσβάστακτο επίπεδο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τουρκικών επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα, συνολικού ύψους 315 δισ. δολαρίων.