Για επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με αφορμή την αποκάλυψη στα social media των φωτογραφιών με τις διακοπές του πρωθυπουργού στο κότερο μετά την τραγωδία στο Μάτι και με τον Πολάκη το Πάσχα στην Κρήτη, κάνει λόγο ο Economist, όπως μεταδίδει το skai.gr.

“Ο Τσίπρας πλέει μέσα στην καταιγίδα των social media στην Ελλάδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εconomist, υπογραμμίζοντας ότι το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί να κάνει την ανατροπή με δέσμη μέτρων και παροχών προς τους πολίτες καθώς ορισμένοι σύμβουλοί του ανησυχούν ότι χάνει την επαφή με τους ψηφοφόρους του.

“Οι αιφνιδιαστικές διακοπές του πρωθυπουργού τον Αύγουστο επικρίθηκαν και ως ασέβεια προς τη μνήμη 102 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί στις καταστροφικές φωτιές, τον προηγούμενο μήνα”, αναφέρει το άρθρο.

Το οικονομικό περιοδικό σημειώνει ότι οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, λίγο πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, οι οποίες θα αποτελέσουν μία δοκιμαστική διαδικασία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

“Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για τα αριστερά του διαπιστευτήρια καθώς πραγματοποιεί εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Στις ομιλίες του, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αποστασιοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη διεφθαρμένη ελίτ, την οποία κατηγορεί ότι βύθισε τη χώρα σε μία άνευ προηγουμένου κρίση”, αναφέρεται επίσης στο άρθρο.

Έντονη αναφορά γίνεται και στις διακοπές με τον Παύλο Πολάκη που έχει δεχθεί τα βέλη της κοινωνίας λόγω της αντιπαράθεσής του με τον υποψήφιο της ΝΔ, κ. Κυμπουρόπουλο, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη.

“Ο κ. Τσίπρας “έθαψε” το περιστατικό και είπε ότι ο κ. Πολάκης είναι ένας “αψύς νησιώτης”. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, απαίτησε κοινοβουλευτική ψηφοφορία για να τον καταδικάσει, ο πρωθυπουργός ανέτρεψε την κατάσταση, καλώντας για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μειοψηφίας του”, τονίζει το άρθρο.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ επέζησε της ψηφοφορίας με τις ψήφους δεξιών και ανεξάρτητων βουλευτών. Βοήθησε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια προεκλογική οικονομική δέσμη αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Η εφάπαξ πληρωμή στους συνταξιούχους θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ, ενώ μια τεράστια μείωση 11% σε φόρο προστιθέμενης αξίας, από 24% σε 13%, σε τρόφιμα και ποτά σε καφετέριες και εστιατόρια θα μειώσει τα έσοδα κατά περίπου € 600 εκατ. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αναβάλει τη δέσμευση προς τους δανειστές, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μειώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος”.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ο Economist λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι το χάσμα συρρικνώνεται από 8-9 βαθμούς σε 6-7 βαθμούς. Σημειώνει τέλος ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι ευχαριστημένοι από τις επιλογές για διακοπές του κ. Τσίπρα αλλά ότι το κλίμα καλυτερεύει μετά τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Facebook Comments