Μέχρι σήμερα το πρωί, περισσότεροι από 70.000 είχαν επισκεφτεί την πλατφόρμα, ενώ από αυτούς οι 7.000 ήδη προχώρησαν στη ρύθμιση των οφειλών τους. Τι όμως έχει σημασία για το υπουργείο Οικονομικών: Αν αυτοί που ρυθμίζουν είναι οφειλέτες που είχαν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των χρεών τους –άρα φέρνουν φρέσκο χρήμα στα ταμεία τώρα- ή αν είναι οφειλέτες που το… πάλευαν οπότε τώρα αντιμετωπίζουν τη ρύθμιση ως «μάννα εξ’ ουρανού» που θα τους φέρει μικρότερη δόση.

Πάντως, όπως συνειδητοποίησαν ήδη όσοι οφειλέτες εντάχθηκαν ήδη στη ρύθμιση, το σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να «ωθεί» τον οφειλέτη να πληρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα κάθε μήνα.

Τα κίνητρα της εξόφλησης σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις είναι δύο:

1.       Πρώτον διαγράφεται μεγαλύτερο ποσοστό των προσαυξήσεων και των τόκων που έχοιυν ήδη καταλογιστεί στον οφειλέτη. Επίσης, επειδή η ρύθμιση είναι έντοκη (με επιτόκιο 5% για οφειλές άνω των 3000 ευρώ) όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα αποπληρωμής, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσό των τόκων που πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης για να κλείσει τη ρύθμιση.

Δεύτερον δίδεται η δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στον δεσμευμένο από την εφορία τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο καθώς η ΑΑΔΕ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ακριβώς το πώς θα γίνει η υλοποίηση. Ο πρώτος τρόπος είναι να μπορεί να αποπληρωθεί η δόση της ρύθμισης μέσα από το υπόλοιπο του δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού. Και ο δεύτερος τρόπος είναι να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο του τραπεζικού λογαριασμού.

Facebook Comments