Η θριαμβευτική νίκη του Κυριάκου και της ΝΔ στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής δρομολόγησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που όχι μόνον φέρνουν γρήγορες και πρόωρες εκλογές αλλά ανοίγουν τον δρόμο για μεγάλη αλλαγή  στη διακυβέρνηση της χώρας. Η μη αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές διαφορά, που έφτασε το 9,4%, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μεγαλύτερη, που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των ευρωεκλογών από το 1981, που πρωτοέγιναν, μέχρι σήμερα. Ηδη, οι αγορές προεξοφλούν μεγάλη κυβερνητική αλλαγή, με αποτέλεσμα χτες στο ΧΑΑ να σημειωθεί τεράστια άνοδος στο 5% ενώ υποχώρησαν ραγδαία οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο 3%.

Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κι από την όλη διαχείριση τους από τα κόμματα και πριν και μετά, προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα, που θα μας επιτρέψουμε να προβλέψουμε τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές, βουλευτικές εκλογές, που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε μετά την ταπεινωτική ήττα του, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το σημαντικότερο όλων φυσικά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για πολλούς και διαφόρους λόγους, που πρέπει εκτενώς να αναλυθούν, έχασε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κόσμου, που απογοητεύθηκε οικτρά από την κυβερνητική του θητεία. Το αποτέλεσμα της Κυριακής λοιπόν θεωρείται πρόκριμα των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνουν σε ένα μήνα, καθώς καθίσταται προφανές ότι η ΝΔ είναι πλέον στην συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων ο βέβαιος νικητής τους και γνωρίζουμε ότι πολλοί ψηφοφόροι που συνηθίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να εκδηλώσουν την προτίμηση τους έχουν την τάση να ωθούνται προς το κόμμα, που θα κερδίσει για να μπορέσουν να ελπίζουν σε κάποιου είδους πρόσβαση στην εξουσία. Γι’ αυτό η σχεδόν διψήφια διαφορά των ευρωεκλογών, με την δυναμική που αναπτύσσουν πλέον ο Κυριάκος κι η ΝΔ εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη έως πολύ μεγαλύτερη στις βουλευτικές εκλογές.
Ας δούμε όμως μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά, που θα παίξουν ρόλο στον προεκλογικό αγώνα.

Το πρώτο είναι ότι κατέρρευσε το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων κομμάτων ότι δήθεν οι δημοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες η και «πουλημένες». Στην συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση των ευρωεκλογών έπεσαν εντελώς μέσα κι αν οι εταιρίες που τις διενεργούσαν δεν έπεφταν θύμα έντονου εκφοβισμού από την κυβέρνηση, θα είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει από μέρες το πραγματικό αποτέλεσμα. Εδώ και καιρό λέω και γράφω ότι σπάνια οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω. Οποιος γνωρίζει να τις διαβάζει σωστά, αντλεί, σχεδόν πάντα (με την εξαίρεση του δημοψηφίσματος του 2015, όπου όμως δεν υπήρχαν συγκριτικά στοιχεία) ασφαλή συμπεράσματα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος

Το δεύτερο είναι ότι η διαφορά, που εξασφάλισε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών. Ακόμα μεγαλύτερη κι από αυτή του 1981, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ σάρωναν. Κι η εμπειρία διδάσκει ότι όποιος κερδίζει στις ευρωεκλογές (με την εξαίρεση του 2000, όπου η διαφορά ήταν εξαιρετικά μικρή) όχι μόνο κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, που ακολουθούν αλλά και με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

Κι όλα αυτά σε ένα σκηνικό, όπου υπάρχει σαφής μείωση της απήχησης των μικρών κομμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου αλλά και το Ποτάμι κι η Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη, κατ’ ουσία εξαερώνονται και χάνει κάθε νόημα η συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές, αφού δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις ευρωεκλογές, όπου κυριαρχεί η λογική της πιο «χαλαρής ψήφου». Με την εξαίρεση της «Ελληνικής Λύσης» του Κυρ. Βελόπουλου, που εκμεταλλεύθηκε την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής και πέτυχε να φτάσει στο 4,1%. Ποσοστό που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διατηρήσει στις εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, εκτιμώ, ότι ο στόχος της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, που έχει θέσει η ΝΔ είναι εξαιρετικά πιθανός, εφόσον μάλιστα η ιδεολογικοπολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά έχει πλέον καταρρεύσει κι οι πιθανότητες ανάκαμψης του το αμέσως προσεχές διάστημα είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Εκτιμώ ότι για την προσεχή περίοδο η ΝΔ κι ο Κυριάκος, η νίκη των ευρωεκλογών πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιον, θα κυριαρχήσουν ιδεολογικοπολιτικά. Φυσικά η διάρκεια της κυριαρχίας αυτής θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής τους, που θα παραλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Facebook Comments