Κέρδη σχεδόν 12% για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος έσπασε το φράγμα των 800 μονάδων έπειτα από 12 και πλέον μήνες, άλμα 27% για τον τραπεζικό δείκτη, άνοδος κατά 4,6 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, συνολικός τζίρος που ξεπέρασε τα 850 εκατ. ευρώ και βουτιά πάνω από 12% στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση στο 10ετές να υποχωρεί κάτω του 3% για πρώτη φορά στην ιστορία, είναι ο απολογισμός της μίας μόλις εβδομάδας πέρασαν από τα αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής και της ευρείας νίκης της Νέας Δημοκρατίας, οδηγώντας τους επενδυτές να προεξοφλήσουν αλλαγή κυβέρνησης στις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Αυτή είναι η απάντηση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η κινητοποίηση πολλών μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και η άτακτη υποχώρηση των short funds, που έπαιζαν το αρνητικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες και τώρα βλέπουν πως δεν… βγαίνει, έχουν αλλάξει ξεκάθαρα την ψυχολογία της αγοράς. Οι επενδυτές πλέον βλέπουν ταχύτερη αλλαγή πολίτικης σελίδας στην Ελλάδα με μία κυβέρνηση πιο φιλική προς την αγορά, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ενώ  η ήττα Τσίπρα στις ευρωκάλπες έδωσε γενναίο τέλος στους κινδύνους που θα προέκυπταν από μία μακρά προεκλογική περίοδο η οποία θα μπορούσε να είναι γεμάτη από ένα σορό ακόμη προεκλογικές παροχές.

Ας μην σταθούμε όμως μόνο στο ράλι της αγοράς, αυτό καθαυτό. Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός του ότι το ράλι σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές καταγράφηκε κόντρα στο διεθνές έντονα αρνητικό κλίμα, με τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την Ιταλία και τις απειλές Τραμπ να οδηγούν τους παγκόσμιους δείκτες σε sell-off. Εκεί που η Ελλάδα θεωρούνταν η πιο ευάλωτη χώρα απέναντι στις αναταράξεις των παγκοσμίων αγορών και ειδικά της Ιταλίας, τώρα τίποτα δεν την ακουμπά και χαράσσει τον δικό της δρόμο καθώς οι επενδυτές την θεωρούν επιτέλους επενδυτική ευκαιρία, βλέποντας αυτό που έρχεται. Και δεν είναι άλλο από μια νέα ισχυρή κυβέρνηση που προτεραιότητά της θα έχει την ανάπτυξη της οικονομίας, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την μείωση φόρων.

Όπως σημείωσε η Eurasia σε έκθεσή της, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και πιθανότατα να έχει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, όπως εκτιμά η Eurasia η οποία σημειώνει πως η νέα κυβέρνηση αναμένεται να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές ενώ θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε δημοσιονομικό περιθώριο για τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Επιπλέον εκτιμά πως οι προοπτικές για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βελτιωθούν.

Οι νέες φωτεινές προοπτικές που ανοίγουν για την Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια μιζέριας και αβεβαιότητας, την οδηγούν στο να θεωρηθεί για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ως χώρα πολύ μικρότερου ρίσκου πλέον, και ειδικά σε σχέση με την Ιταλία. Μάλιστα η Capital Economics προβλέπει το spread μεταξύ των ομολόγων των δύο χωρών σε αρνητικά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει πως η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων θα βρεθεί σύντομα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την απόδοση των ιταλικών. Όπως τονίζει, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρότερες σε σχέση με αυτές της Ιταλίας το 2019-2020. Και οι μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη

Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης μετά τις εκλογές και πως ο ενθουσιασμός των επενδυτών δεν θα ξεφουσκώσει. Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Από την πλευρά της η JP Morgan επισημαίνει πως η έλευση της  Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς η ατζέντα της είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις, ενώ θα ήταν δυνατό να τονώσει την εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αρκεί να γίνουν μερικά βήματα στο μέτωπο των επενδύσεων οι οποίες ήταν και η μεγάλη πληγή της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τις είχε ποτές στις προτεραιότητές της, για να πάρει ώθηση η ανάπτυξη και αν ξεφύγει από τις χαμηλές πτήσεις που καταγράφει σήμερα. Έτσι, άνετα θα μπορέσει να φλερτάρει το 2020 ακόμα και με το 3%, και αν ακολουθήσει τον δρόμο που πήραν η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία οι οποίες μετά την έξοδο από τα μνημόνια είδαν την οικονομία του σαν τρέχει με ρυθμούς άνω του 4%.

Καλύτερο μήνυμα από αυτό το ξεκάθαρο που στέλνουν οι αγορές δεν υπάρχει. Χορεύουν με την έξοδο του Τσίπρα και την είσοδο του Μητσοτάκη και δείχνουν τον δρόμο που θα έπρεπε εδώ και καιρό να ακολουθηθεί για την ελληνική οικονομία.

Facebook Comments